Her gün sıklıkla kullandığımız alanların aslında birçok bakteri ürettiğini ve bu bakterilerin insan sağlığını ciddi tehdit ettiğini düşünürsek bu alanların nereler olduğunu bilmenin faydası olacaktır. Aslında temiz olduğunu düşündüğümüz birçok yerin bakteri üretiminin ne kadar fazla olduğunu duyunca çok şaşıracaksınız. Yapılan araştırmalara göre evde birçok alan bu bakterileri barındırıyor. Tahmin etmediğimiz yerlerde çıkan bakteriler sağlığımızı tehdit ediyor. Evde her ne kadar temizlik yaparsak yapalım bakteriler bazen farklı yerlerde karşımıza çıkabiliyor. Peki, sağlığımızı bu denli etkileyen ve tehdit eden bakteriler nerelerde bulunuyor.
Bütün gün elimizde olan ve her dakika temizlik malzemesi ile yoğurduğumuz bulaşık süngeri milyonlarca bakteri taşıyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bir bulaşık süngerinin santimetrekaresinde 50 bin bakteri yaşıyor. Bu nedenle bu süngerleri haftada bir değiştirmeli ya da her gün çamaşır suyunda bekletmelisiniz.
Çok sık kullandığımız ve hatta temizlik yapmak için durmadan su akıttığımız bir bölgenin temiz olmayacağı aklımıza gelmez fakat bilim insanları bir mutfak musluğunun santimetrekaresinde 6 bin bakteri yaşadığını söylüyor. Aynı şekilde banyo muslukları da bu şekilde binlerce bakteriye ev sahipliği yapıyor.
Buzdolabı, görünüşte çok temiz olabilir. Ancak buzdolabında gözle görünmeyen mikrop ve bakterilerin olduğu yadsınamaz. Maalesef buzdolapları sağlığı tehdit eden bakterilerle doludur.
Her tür gıdayı (et, sebze, balık) üzerinde doğradığımız tahta tezgahlarında zamanla incecik kesikler oluşur. Kirlerin burada birikmesi sonucunda bakteriler çoğalmaktadır.
Yaklaşık 10 yıl kullanımdan sonra yatak şiltelerini değiştirmekte fayda var. Çünkü şiltenin içinde biriken akarları temizlemenin çaresi yok.
Karanlık ve ıslak tuvalet ortamında bakteriler oldukça hızlı ürerler. Bu yüzden diş fırçasını sık sık değiştirmeliyiz.
Her saniye temas içinde olduğumuz cep telefonları tuvaletten 10 kat daha fazla mikrop barındırıyor.
Gün boyunca elimizin altında olan bilgisayarları da sıkça temizlemeniz gerekiyor. Çünkü ellerinizle dokunduğunuz her türlü yerden aldığınız bakterileri burada biriktiriyorsunuz. Hele bir de bilgisayar başında yemek yemek gibi bir huyunuz varsa bakteri sayısı milyonları bulabiliyor. Bilgisayarınızın sadece ekranını değil klavyesini de sık sık temizlemelisiniz.
Halıların, ne kadar temizlersek temizleyelim, her türlü bakteriyi içinde barındırdığını öğreneli çok oldu. Bu nedenle birçok halı markası antibakteriyel halı gibi ürünlerle bu durumun satışa yansımasının önüne geçmeye çalışıyor. Ancak yine de dışarıdaki her türlü mikrobu ayaklarımızla halımıza taşıdığımızı iyi bilmeli ve her gün mutlaka temizlemeliyiz.
Mutfak lavabosunun santimetrekaresinde 230 bin kadar bakteri bulunuyor ve siz istediğiniz kadar bulaşık süngerinizle ovduğunuzu düşünün, bu bakterileri yok edemiyorsunuz.