Evde Bitki Yetiştirenlerin Yaptığı Hatalar

Evde bitki yetiştiren kişilerin karşılaştığı can sıkıcı durumlardan biri de muhakkak ki bitkinin çabuk ölmesidir. Bitkim çabuk büyüsün, çiçek açsın diye yapılan birçok hata aksine bitkinin ölmesine neden olmaktadır. İşte bitki yetiştirilirken yapılan hatalar…

03.04.2020-17:33 - (Son Güncelleme: 03.04.2020-16:44) Evde Bitki Yetiştirenlerin Yaptığı Hatalar

Bitkilerin çabucak büyüyüp, çiçek açması için yapılan hatalar bitkinin ölmesine neden olmaktadır. Peki, bitki bakımında yapılması gerekenler nelerdir? İşte evde bitki yetiştirenlerin çok sık yaptığı hatalar…

YANLIŞ TOPRAK SEÇİMİ

Toprak seçerken yetiştirdiğiniz bitkiye uygun olmasına özen göstermelisiniz. Saksı toprakları genellikle yosun, vermikülit ve perlit karışımından oluşur ve birçok ev bitkisi de bu karışımı sever. Bu tür karışımlar haşerelerin oluşumunu ve hastalık riskini önler. Sukulent ve kaktüs türleri, içeriğinde daha fazla kum barındıran, kuru karışımları sever. Orkideler, köklerinin nefes almasını sağlayan karışımlardan hoşlanır.

SIK YERİNİ DEĞİŞTİRMEK

Bitkilerinde alışkanlıkları vardır bu nedenle bitkiler de tanıdıkları çevrede bulunmaktan hoşlanırlar. Dekorasyonunuzda yaptığınız sık değişimler bitkilerinizin uyum sağlamasını zorlaştırır ve küsmesine neden olur. Bu durumda da bitkileriniz çiçek açmayıp solabilir.

BUDAMAMAK

Bitkilerinizi ölü dal ve yapraklardan kurtarmak, her iki tarafın da kazanmasını sağlar. Bu yalnızca bitkinizin güzel görünmesini sağlamakla kalmaz, bitkinizi mantar ve hastalıklara karşıda korur. Bazı yumuşak yapraklı bitkileri ise çıkan ufak saplarını çimdiklemeniz ve çok hızlı büyüyüp dağınık görünmesinin önüne geçebilirsiniz.

BÜYÜMESİNE ENGEL OLMAK

Çok fazla bitkiyi yan yana koyarsanız, bu bitkinizin büyümesi için yeterince alan kalmayacağı anlamına gelir. Bitkileriniziz büyümeleri için aralarında yeterli alanı bırakmanız gerekir. Aynı zamanda, bitkiniz için seçtiğiniz saksının da köklerin gelişimi için yeterli olmasına dikkat etmelisiniz.

GÜNEŞTE YANMALARINA NEDEN OLMAK

Fazla güneşe maruz kalan bitkiler yanabilir. Eğer hassas bir bitkiyi uzun süre güneş ışığının altında bırakırsanız yaprakları kahverengiye döner ve bitki cansızlaşmaya başlar.

BANYO YAPTIRMAMAK

Bitkilerinizi zararlı maddelerden ve güneş ışığı almasını zorlaştıran tozlardan arındırmak için temizlemeniz gerekir. Bunun için illa ki bitkinizi çeşmenin altında yıkamanıza gerek yok. Elinize ıslak bir peçete ya da sünger alıp yaprakları tek tek silebilirsiniz.

KÖKLERİNİ ÇÜRÜTMEK

Bitkilerinizi çok fazla sularsanız köklerinin hızla çürümesine neden olursunuz. Bunu önlemek için bitkinizin toprağına bir drenaj deliği açabilir ve köklerin nefes almasını sağlayabilirsiniz.

NEMSİZ KALMASI

Birçok bitki, bulunduğu ortamın yüzde 40 ila 50 civarında nemli olmasından hoşlanır. Fakat evlerimiz bazı zamanlar çok daha nemsiz ve kuru olabiliyor. Bu gibi durumlarda evinizde bir yağmur ormanları ortamı olmasa da nemliliği artırmak için nem makinesi kullanabilir, kalorifer peteklerinin üzerine bir kap su ya da ıslak havlı bırakabilirsiniz.

EVCİL HAYVANLARIN OYUNCAĞI OLMAK

Meraklı bir kediyi ilgi çekici bir bitkiden uzak tutmak oldukça zordur. Fakat bazı bitkileri yüksek bir yere koymayı, tavandan sarkıtmayı ya da kimilerini camdan teraryumların içerisine koymayı deneyebilirsiniz. Bu tarz dekorasyonlar evinize farklı bir hava da katacaktır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal