Tahran'da köpek sahibi olan Mahsa, evcil hayvan sahibi olanlara uygulanan gözaltı ile hayvanlarına el konulmasına değiniyor. İran polisi başkent Tahran sokaklarında köpek gezdirmenin artık suç sayılacağını duyurdu. Söz konusu yasağı "kamu güvenliğini sağlama" tedbiri olarak açıklıyorlar.
Ayrıca parlamento aynı doğrultuda bir yasa tasarısını daha onaylamak için çalışıyor. Bu yasada, 'Hayvanlara karşı kamusal hakların korunması' altında evcil hayvan sahipliği tam olarak kısıtlanacak.
Yeni yasa tasarısı doğrultusunda, evcil hayvan sahiplenmek isteyenler özel bir komiteden izin alacak. Hayvan ithal etmek, satmak ve almak, taşımak ya da tutmak gibi eylemlere ise minimum 800 dolar ceza uygulanacak.
İran Veterinerler Birliği Başkanı Dr. Payam Mohebi, yasaya açık açık karşı çıkanlardan biri. BBC'ye konuşan Mohebi, "Tartışmalar on yıl önce bir grup milletvekilinin tüm köpekleri kısırlaştırıp onları hayvanat bahçelerine vermek ya da çöllere bırakmak yönünde bir yasa hazırlamalarıyla başladı. Yıllar içinde birkaç kez bunu değiştirdiler, köpek sahiplerine 'dayak cezası' bile önerildi. Ancak plan işe yaramadı" sözlerine yer verdi.
Köpekler İran'daki kırsal hayatın bir bütünü. Fakat hayvanlar 20. y.y'da kentler için de vazgeçilmez bir parçaydı. İran, Ortadoğu'da hayvan hakları yasasını kabul eden ilk ülkeler arasındaydı.
1979 yılında yapılan İslam Devrimi sonrasında halkla birlikte köpeklerin yaşamında da değişiklik oldu. Yeni İslami Rejim ile beraber köpekler hem günah hem de batılılaşma sembolü olarak kabul edildi.
Tahran'lı veteriner Dr. Aşkan Şemirani, "Köpek sahibi olmakla ilgili net bir düzenleme yok. Polisler keyfi olarak 'Batılılaştırma sembolü' olarak gördükleri köpekleri gezdirenleri, hatta arabasında taşıyanları gözaltına alıyor" dedi.
Dr. Şemirani, "Hatta hayvanlar için bir hapishane bile yaptılar. Buradan çok sayıda korkunç olay kulağımıza geliyor" sözleriyle devam ediyor. Köpekleri tuttukları yerlerde, yeteri kadar mama ve su olmadığı da konuşulanlar arasında.
Ülkede bu kararın alınmasının bir nedeni olarak da ekonomik sıkıntılar gösteriliyor. Yetkililer, ülkenin döviz rezervlerini korumanın yolu olarak pek çok üründe olduğu gibi evcil hayvan maması ithalini de yasakladı.