Ev sahipleri dikkat! O günü kaçırırsanız gecikme cezası ödeyebilirsiniz

Türkiye’de milyonlarca ev sahibini yakından ilgilendiren emlak vergisinde yeni gelişmeler yaşandı. 1 Mart’ta başlayan evi ve işyeri kirada olanlar için beyanname döneminin son gününe az kaldı. Eğer söz konusu vergi, tanınan süre içerisinde ödenmezse, her ay için belli bir oranda gecikme zammı uygulanması durumu mevcut. Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren vergi ödemesinin detayları haberimizde…

25.03.2022-14:15 - (Son Güncelleme: 25.03.2022-14:41) Ev sahipleri dikkat! O günü kaçırırsanız gecikme cezası ödeyebilirsiniz

Ülkemizde birçok insanın evi bulunuyor. Ev sahipleri bu evler üzerinden her yıl emlak vergisi verme yükümlülükleri altında bulunuyor. Mesken ve iş yerleri kiralamalarından elde edilen gelir bağlamında ödenen kira gelir vergisinin ödenme süresi ile işverenden elde edilen ücret beyannamelerinin verilme süreleri için son gün 31 Mart 2022. Eğer söz konusu vergi vatandaşa ayrılan sürede ödenmezse, ev sahiplerini her ay için belli oranda artan zam oranları bekliyor.

31 Mart’ta sona erecek beyanname konusuyla alakalı hatırlatmalarda bulunan Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Başkanı Doğan Yılmaz, “İş yeri ve konutlarını kiraya verenler, her yıl düzenli olarak kira geliri beyannamesi vermek zorundadır. Mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler ‘Gayrimenkul Sermaye İradı’ yani kira geliri olarak ifade ediliyor. Bu durumda gelirler belli koşullar altında Gelir Vergisi’ne tabi tutuluyor. 2022 yılında kira beyannamesi vermek için meslektaşlarımızdan yardım alınabileceği gibi; ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi dairesine gidilebilir veya www.gib.gov.tr internet adresinde bulunan hazır beyan sisteminden de kolaylıkla beyannameler verilebilir.” şeklinde konuştu.

Ev sahipleri dikkat! O günü kaçırırsanız gecikme cezası ödeyebilirsiniz

7 bin lirayı aşan beyanname veriyor

BSMMMO Başkanı Doğan Yılmaz, beyanname vermesi gereken vatandaşlar hakkında ise şöyle dedi:

“Geçen yıl (2021’de) elde ettiği konut kira geliri 7 bin TL’yi aşanlar beyanname verecek. Hissedarlar için de aynı tutar geçerli. Kişi başı elde edilen konut kira geliri 7 bin TL’yi aşıyorsa beyanname verilecek. Konut kira geliri, hissedar başına 7 bin TL’yi geçtiği andan itibaren, her bir hissedar ayrı ayrı 7 bin TL’lik istisnayı vergi hesabında gelirinden düşebiliyor. Bir kişi, birden fazla konuttan kira geliri elde etmesi halinde, kira gelirleri toplamına bir defa (7 bin TL) istisna uygulanabilecek. İş yerleri için ise 2021 yılında elde edilen kira gelirleri gayri safi toplamı 53 bin TL’yi geçiyorsa bu gelir de beyan edilir.”

Ev sahipleri dikkat! O günü kaçırırsanız gecikme cezası ödeyebilirsiniz

Bununla beraber Yılmaz, tek bir işverenden alınan tutarın 650 bin lirayı geçmesi durumunda beyan gerektiğine işaret ederek “2021 yılında tek işverenden alınan ücret 650 bin TL’yi geçiyorsa beyanı gerekiyor. Dolayısıyla 2021 yılında bu tutarı geçen ücret geliri elde edenler, 2022 yılında yıllık beyanname verecekler. Başka gelirleri sebepleriyle zaten beyanname veriyorlarsa da ücret gelirini de bu beyannameye dahil edecekler. Birden fazla işverenden ücret alınması, aynı zamanda birden fazla işte çalışılması ya da bir yıl içerisinde iş değiştirilmesi durumları da söz konusu olabilir. Böyle bir durumda; birden fazla işverenden alınan ve birinci işverenden alınan ücretler de dâhil olmak üzere toplamı 650 bin TL’yi aşan ücretlerin beyan edilmesi gerekiyor” dedi.

Kimler kira gelir vergisi ödemez?

Emlak vergisine tabii bir mülkü mevcut olan fakat mülkü dışında başka herhangi bir yerden geliri bulunmayan emekli vatandaşlar, dullar, şehit aileleri, yetimler, gaziler ve işsizler bu durumdan muaf sayılmaktadır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konut sahibi olanlar veya hisse sahibi olanlar da vergiden muaf tutulan kısım arasında. Söz konusu muafiyete rağmen ödeme yapmış olan vatandaşlar ise yaptıkları ödemeyi 5 yıla kadar geri alma hakkına sahip oluyor.

YORUM YAZ..
Modal