Ev sahibi ve kiracıları ilgilendiriyor: Bakanlık harekete geçti yeni dönem başladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira gelirlerinin beyanı konusundaki çalışmalarını hızlandırdı ve kiracılara tebligatlar gitmeye başladı. İşte konu hakkında merak edilenler…

15.02.2024-10:34 - (Son Güncelleme: 15.02.2024-17:47)

Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş vatandaşların gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerinin beyanı konusunda yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını dile getirdi ve fiili olarak yeni kontrollerin başlayacağını bildirdi. 

Fiili tespitler yapılacak

Şimşek, mart ayında doğru beyan edilmesi hedefiyle kira gelirlerini denetlemek adına gayrimenkul sahiplerini yakından takip ettiklerini ifade etti. Tapu ve nüfus verileri üzerinde yapılan analiz sonucunda, kira geliri elde etme potansiyeli olan yaklaşık 4,5 milyon konutun incelendiğini belirten Şimşek, bu süreçte kiralık olarak kullanıldığı tespit edilen adreslerde fiili denetimler gerçekleştirileceğini vurguladı.

Bakanlık konut sektörü için harekete geçti

Vergi dairesi, kiracılara vergi kayıplarını önlemek ve doğru beyanda bulunmalarını teşvik etmek amacıyla bir görüşme yapmak üzere tebligatlar gönderdi. Gönderilen yazılarda, kira ödemeleriyle ilgili görüşme talep edildi ve kiracılardan bu görüşmeye gelmeden önce kira sözleşmesi, banka ödeme dekontu ve varsa emlakçı bilgilerinin sağlanması istendi. 

Milliyet’e konuşan Arabulucu Avukat Umut Metin, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, vergi dairesinin bu adımıyla vergi kaybını önlemeye çalıştığını ve vatandaşları doğru, dürüst beyanda bulunmaya teşvik ettiğini belirtti. Ayrıca, doğru beyanın teşvik edilmesi amacıyla vergi kaybının 1 katı kadar cezanın uygulanabileceğini ifade etti.

Konut fiyatları

Zorunlu değil ama kişinin yararına olur

Metin şu ifadelerle sözlerini sürdürdü:

"Görüşmeye gitmek gerekir mi? Burada bir zorunluluk yok. Ancak gitmesi kendi faydasına olur, kiracı gitmeden de yazılı beyanda bulunabilir. Tavsiyem bu tür bir davete icap etmenin ihtiyaç olduğu yönündedir."

"Kira beyanlarında bir eksiklik olmuş olabilir. Muvazaalı kira sözleşmeleri olabilir. Önemli olan vatandaşın, vergi dairesi aracılığı ile kendisine yaptığı bildirime karşı icap ederek görüşmeye gitmesi, vergisel beyanında eksiklikler varsa bunu doğru hale getirmesidir."

"Cezalandırıcı bir yöntemden ziyade vergilendirmeyi tam sağlayabilecek bilgiye erişim isteniyor. Siz o görüşmeye gitmezseniz vergisel sorununuz çözmüş olmazsınız. Vatandaş kiracı da olsa görüşmeye icap edip gerçek kira bedelini ifade etmelidir.Kamunun kaynağa ihtiyaç duyduğu bu dönemde vatandaşın vergisel yükümlülüklerini yerine getirmesi için dürüst davranması gerekiyor. Şimdi vergi dairesi kendi görevi itibarıyla kendisine karşı doğru beyanda bulunulması için görüşmeler icap ettiriyor"

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal