Ev sahibi olanları ilgilendiriyor! Yanlış beyanda bulunanlara 50 bin TL para cezası verilecek

Ev sahibi olanları ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Buna göre Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi için beyanname vermeyip de yanlış beyanda bulunanlara 50 bin TL para cezası verilecek. Konu hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde...

22.07.2022-10:56 - (Son Güncelleme: 22.07.2022-10:56)

Ev sahibi olan vatandaşlardan bazıları düşük konut vergisi ödemek için evleri hakkında yanlış beyanda bulunabiliyor. Fakat bu durum söz konusu kişilere yarardan çok zarar getiriyor. Buna göre Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi için beyanname vermeyip de yanlış beyanda bulunanlara 50 bin TL gibi ağır bir para cezası kesiliyor. Konu hakkında uzman isimlerden birisi olan İbrahim Çolak, konunun detayları hakkında bazı önemli bilgiler verdi.

Yanlış beyanda bulunanlar ağır para cezası ödüyor

Ev sahiplerinin evlerinden edecekleri gelirleri şeffaf olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) beyanname ile bildirmeleri gerektiğini söyleyen İbrahim Çolak, ‘’Gelir Vergisi Kanunu'nun 80'inci maddesine göre, miras ve bağış yoluyla sahip olunan konutların dışındakiler, alış tarihinden itibaren 5 yıl içinde satıldığında, değer artış kazancı vergisine tabi tutuluyor. Konut sahiplerinin Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) bu ayın sonuna kadar beyanname vermesi gerekiyor. Ancak bazı gayrimenkul sahipleri Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi’ni düşürmek için yanlış beyanda bulunabiliyor. Bu durum tespit edildiğinde gayrimenkul sahipleri, eksik vergileri ödemekle yükümlü tutulurken aynı zamanda yüklü miktarda cezayla karşı karşıya kalıyor” dedi.

Konut satışı yanlış beyan

Sadece satıcı değil alıcı da risk altında

Gelirlerin düşük gösterilmesinin sadece konut satıcıları için değil konut alıcıları için de risk taşıdığını ifade eden İbrahim Çolak, ‘’Konut alıcıları satın aldığı gayrimenkulü daha sonra satışa çıkardığında daha yüksek gelir vergisi ödemek zorunda kalabiliyor. Evini satın alırken değerini düşük gösterenler, 5 yıl geçmeden evlerini gerçek değeri üzerinden satışa sunduğunda aradaki yüksek farktan dolayı fazla kâr elde etmiş gibi görünüyor. Ancak yüksek kârdan dolayı ödenen vergi tutarları da katlanıyor. Son zamanlarda satış bedelinin eksik beyanı ve düşük tapu harcı ödenmesine karşı yürürlüğe getirilen caydırıcı para cezaları karşılık görmeye başladı. Usulsüz beyanların sayısı giderek azalıyor” sözlerini kullandı.

50 bin TL ödemek zorunda kalabilirsiniz

İbrahim Çolak yanlış beyan verme ile ilgili olarak ‘’2020 yılı Ocak ayında 450 bin TL’ye satın aldığı evin değerini tapuda 250 bin TL olarak beyan eden konut sahibi, evini 2021 yılı Aralık ayında satışa çıkardığında evin ulaştığı gerçek değer olan 700 bin TL’den beyanda bulunursa 50 bin TL’ye yakın Değer Artış Kazancı Vergisi ödemek zorunda kalabilir. Oysa konut satın alınırken gerçek bedel olan 450 bin TL olarak beyan edilseydi, yalnızca fazladan bir miktar tapu harcı ödemesi yapılacaktı. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için mutlaka konut alım bedeli üzerinden tapu harcı beyanında bulunmak gerekiyor” örneğiyle uyarılarda bulundu.

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi nasıl belirlenir?

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi’nin belirlenmesine de değinen İbrahim Çolak, konu hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Enflasyona göre düzenlenen evin alış ile satış değeri arasındaki farkın hesaplanmasıyla enflasyondan bağımsız elde edilen gerçek kazanç bulunur. Bu kazançtan her yıl açıklanan istisna tutar, alım sırasında ödenen tapu harcı ve konut kredisi kullanıldıysa satışa kadar ödenen faizlerin toplamı düşülür. Böylece "vergiye tabi tutar" bulunur. Bu tutara vergi dilimleri uygulanır.” 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal