Ev hanımlarının emeklilik başvurusu şartları nelerdir? Başvurular nasıl yapılır? 25 yıllık ev hanımlarının emeklilik şartları belli oldu

Ev hanımları da emekli olmanın yollarını arıyor. Ev hanımlarının emekli olabilmesi için yapmaları gereken bazı şartlar bulunuyor. Emekli olmak isteyen ev hanımları, emeklilik başvuru şartları neler? Nasıl başvuru yapılır? Gibi sorulara yanıt arıyor. İşte binlerce kadını ilgilendiren emeklilik başvurusunun detayları...

18.05.2022-11:27 - (Son Güncelleme: 18.05.2022-11:27) Ev hanımlarının emeklilik başvurusu şartları nelerdir? Başvurular nasıl yapılır? 25 yıllık ev hanımlarının emeklilik şartları belli oldu

Emekli olmak isteyen ev hanımlarının karşılaması gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartları yerine getiren ev hanımları, emekli olma hakkına sahip olmaktadır. Emekli olmak isteyen ev hanımlarının emeklilik başvuruları e-devlet üzerinden yapılmaktadır. Başvurunun detaylarını öğrenmek isteyen kadınlar, ev hanımlarının emeklilik başvuru şartları nedir? Başvurular nasıl yapılır? Gibi sorulara yanıt aramaya başladı.

Nasıl başvuru yapılır? 

Emekli olmak isteyen ev hanımları, e-devlet üzerinden ya da Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerinden emeklilik başvurularını yapabilir. Başvurularını e devlet üzerinden yapan ev hanımları, başvuruları onaylandıktan sonra il müdürlüklerine gitmeli ve gerekli işlemler için imza atmalıdır. İl müdürlükleri üzerinden işlem yapan kadınlar ise başvuruları onaylandığı zaman kendilerine belirtilen talimatları uygulamalıdır.

Ev hanımlarının emeklilik başvurusu şartları nelerdir

Gereken şartlar nedir? 

-  Emekli olmak istersen ev hanımlarının bazı şartları karşılaşmaları gerekmektedir. Bunlar arasında;

-  50 yaşını geçmiş olması,

-  SGK ile bir bağının olmaması,

-  Daha önce iş hayatında bulunmuş olan kadınların emeklilik başvurusu yaptığı sırada SGK ve BAĞKUR ile bağının olmaması,

-  1995 yılından önce evlenmiş olması,

-  Yaşlılık maaşı ya da malullük maaşının olmaması,

-  Gelir vergisi vermiyor olması gibi şartlar vardır.

25 yıllık ev hanımlarının emeklilik başvuruları e-devlet üzerinden ya da SGK il müdürlüklerinden yapılabilir.

İş hayatında bulunmamış ama evlere temizlik gibi hizmetler için ayda 10 günden daha az gitmiş olan ev hanımlarının prim ödemesi gerekir. 25 yıldır evli olan ev hanımları emekli olabilmek için bu primi ödemelidir. Prim ödenmeden emekli olmak mümkün değildir. 

Emekli olmak için ne kadar prim ödenir

Emekli olmak için ne kadar prim ödenir? 

Evlerde hizmette bulunmuş olan ev hanımlarının emekli olmak için ödeyecekleri prim miktarı, çalıştıkları süreye göre değişir. Buna göre ev hanımlarının yaptırmaları gereken prim miktarı bin 772 TL ile 12 bin 925 TL arasında değişir. Emeklilik başvurusunun ardından kişilerin ödemeleri gereken prim miktarı kendilerine bildirilir. Daha önce hiçbir şekilde çalışmamış olan ev hanımlarının ise bu tutarı ödemeleri gerekmez. 

25 yıldır evli olan ev hanımları emeklilik işlemlerini tamamladığında ve primlerini ödediğinde BAĞKUR üzerinde emekli olma hakkı elde ederler. 

25 yıldır evli olan ve daha önce hiç çalışmamış ev hanımlarının prim ödemeden emekli olmaları için Anadolu Hayat Emeklilik tarafından kadınlara devlet desteğiyle emeklilik fırsatı sunulur. Ev hanımlarının bu fırsattan yararlanıp emekli olmaları in Anadolu Hayat Emeklilik bünyesinde birikim hesaplarının bulunması gerekir. Bu hesaplara her ay en az 320 TL yaptırmaları halinde emekli olma halkına sahip olurlar. Hesaplarını açtıkları anda devletten yüzde 30 oranında katkı da alırlar. Ev hanımlarının yaşları dikkate alınarak belirlenen süre boyunca ödeme yaptıklarında emekli olabilirler. 

Anadolu Hayat Emeklilik üzerinden emeklilik hesabı açan ev hanımlarına;

-  Devletten yüzde 30 katkı payı verilir.

-  Emeklilik birikimlerini toplu şekilde ya da maaş şeklinde alabilirler. 

-  Emeklilik hesabına yatırılan birikimleri Anadolu Hayat Emeklilik yöneticileri hak sahiplerinin talebine göre yönetebilir. 

-  Emeklilik için biriktirilen katkı payı güvence altına alınır. Evliliğin ardından yaşanabilecek herhangi bir kaza, ölüm ve ayrılık durumlarında biriken para güvence altında olur. 

-  Anlaşması bulunan sağlık kuruluşlarından indirimli hizmet alma hakkına sahip olurlar. 

-  İş Kültür Yayınlarının internet sitesi üzerinden yüzde 30 oranında indirimli alışveriş yapabilirler.

Hatice Üneş
haticeu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal