Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan baklava, özel günlerde sıklıkla sofralarda yerini alır. Ramazan Bayramı'nın yaklaşılmasıyla da baklavanın, özelliklede ev usulü baklavanın nasıl yapıldığı merak ediliyor. Arama motorlarında bayram sofralarını süslemek, ağızları tatlandırmak için sıklıkla araştırılan konular arasında yer alan cevizli ev baklavası tarifini sizler için derledik. İşte ağızda dağılan, nefis cevizli ev baklavası tarifi...
Cevizli ev baklavası tarifi
Hamur için:
- 1 yumurta
- 1 su bardağı su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 kaşık tereyağı
- 3 çorba kaşığı yoğurt
- 2 çorba kaşığı sirke
- Kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tuz
- 6 bardak un
Açmak için:
- Buğday nişastası
Şerbeti için:
- 5 bardak şeker
- 6 bardak su
- Birkaç damla limon suyu
İçi için:
500 gram ceviz içi
Yapımı
- İlk olarak baklavanın şerbeti için bir tencerede su ve şekeri kaynatın.
- Kaynamasının ardından altını kısarak 30 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakın.
- Hamur için belirtilen malzemeleri geniş ve derin bir kap içerinde karıştırarak yoğurun.
- Hamurunuzu bir müddet dinlendirdikten sonra hamuru 8 bezeye ayırın.
- Bezeleri açmak için tezgaha hafif nişasta serpin ve hamurunuzu açabileceğiniz en ince şekilde açın.
- Fazla gelen nişastayı yufkanın üzerinden atarak açmış olduğunuz hamurları oda sıcaklığında yaklaşık 10-15 dakika kadar bekletin.
- Ardından fırın tepsinizi yağlayın.
- Açtığınız bezelerin 4 tanesini üst üste koyun ve baklavanın iç harcını ilave edin. Daha sonra geri kalan 4 yufkayı da üzerine koyun.
- Baklavanızı dilediğiniz şekilde kesin.
- Ardından üzerine eritmiş olduğunuz tereyağını gezdirin ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırına atın.
- Baklavanın üzeri kızarıp içi pişene kadar yaklaşık olarak 40 dakika kadar pişirin.
- Baklavanızı fırından çıkarttığınızda üzerine şerbeti gezdirin.
Afiyet olsun.
Ev baklavasının püf noktası nedir?
- Baklava yapımında tereyağının etkisi büyüktür. Tereyağının kalitesi ve ölçüsüne dikkat edilmelidir.
- Baklava yufkasının açılabilen en ince şekilde açılmalıdır. Böylelikle şerbeti iyice çekebilir.
- Baklava hamurunda sert sarı buğday unu kullanmak da lezzetin artmasını önemli ölçüde etkilemektedir.
- Açımında kullanılan buğday nişastası hamurun güzel açılmasına yardımcı olurken aynı zamanda dağılmasını da engeller.
- Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmektir. Böylelikle baklava kıyır kıyır olur ve şekerlenmez.