Son günlerde kamuoyunda en fazla tartışılan konulardan biri gıda
ürünlerine yapılan fahiş zamlar oldu.
Ayçiçeği yağı, süt ve peynir fiyatlarından sonra şimdide kırmızı
ete market ve kasaplarda zam üstüne zam yapıldı.
10 GÜN İÇERİSİNDE 15 LİRA ZAM
Şubat ayının başında 55 lira seviyelerinde tüketiciyle
buluşturulan dana kuşbaşının kilogram fiyatı 10 gün içerisinde 69 liraya kadar çıktı.
Aynı şekilde, kuzu kuşbaşı ise 70-75 liradan 90 liraya yükseldi.
En çok tüketilen besinlerden biri olan dana kıymanın kilosu
ise son 10 gün içerisinde 73 liraya kadar yükseldi.
ÜRETİCİ MARKET VE KASAPLARI SUÇLADI
Vatandaşın, gıda ürünlerinde yaşanan zamlardan dolayı her
hafta yenilenen fiyat etiketlerine tepkisi artarken, üretici de aracılardan şikâyette
bulundu.
ÖNCEDEN DOLARI BAHANE EDERLERDİ
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği
(TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik et fiyatlarında artış yaşanmasının
nedeninin aracılar olduğunu vurgulayarak ‘Fahiş fiyatlarla gıda ürünlerini
satan insanlar; kendi menfaatlerini düşünerek, yetiştiriciyi ve tüketiciyi
düşünmeden fiyat koyuyor. Bir ara 'girdi maliyetleri arttı' dediler, sonra 'dolar
yükseliyor' dediler; oysa bunların hepsi aldatmaca. Dolar düşünce de rakamlar
artıyor’ dedi.
DENETİMLER BAŞLAMALI
Et kalitesinde alt sınıf-üst sınıf ayrımı olduğunu belirten
Çelik, ‘Kâr payını yüksek koyan market ve kasapların denetlenmesi lazım. En
düşük kalemde kilogram başına 15 lira fark koyuyorlar. En üst sınıf olduğu
zaman bu fark yüzde 100'ün de üzerine çıkıyor. Karkası biz 50 liraya
veriyorsak; en alt sınıf 60 liraya satılıyorsa, en üst sınıf da 140 liraya
kadar yükselmişse burada aracıların ciddi rolü vardır’ diye konuştu.