2 Nisan – 1 Mayıs tarihleri arasında Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü’nün (ESK) kesimi ve satışı yapılan sığırlar adına, yetiştiricilere 2 bin 500 lira destek ödemesi yapılması kararı alınmıştı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, yapılan desteğin 2022 senesinin sonuna kadar uzatılmasını istedi.
Üreticiden tüketiciye gelene kadar etlerin fiyatlarında değişikliğe gidildiğine vurgu yapan Tunç, fiyat artışının da tüketiciye yansıdığını ifade etti.
Tunç, gelir düzeyi yüksek olmayan tüketicilerin de fiyatların fazla oluşundan şikayet ettiğinin altını çizerek "Yem, işletme maliyetleri, tüm girdilerde yüzde 100'ün üzerinde artış var. Et fiyatları yüzde 50-60 civarında arttı. İnanın biz geçen seneki yem fiyatlarından alalım, yine 50 liraya et satmaya razıyız ama ciddi anlamda girdi maliyetleri arttığından dolayı bunun altında eziliyoruz." dedi.
Et ve Süt Kurumu tarafından ramazan boyunca kesimi ve satışı yapılan veya yaptırılan sığır başına yetiştiricilere 2 bin 500 lira destekleme ödemesini anımsatan Tunç, "Bunun yıl sonuna kadar devam ettirilmesini, sadece Et ve Süt Kurumu değil genele yayılmasını istiyoruz. Tüm ruhsatlı mezbahalarda 2 bin 500 lira eğer üreticiye verilirse, insanlar ucuz ete ulaşmış olur çünkü üreticinin zararı bu şekilde giderilmiş olur. ifadelerini kullandı.
Kurbanla ilgili en ufak sıkıntımız yok
Tunç, Kurban Bayramı öncesinde hayvan sıkıntısı olmayacağına vurgu yaparak şu açıklamaları kullandı:
"Kurbanla ilgili en ufak sıkıntımız yok. Elimizdeki sayılara, verilere baktığımızda Kurban Bayramı'nın rahat şekilde geçeceğini veriler bize söylüyor ama fiyatlar noktasında insanlar geçen seneki fiyatlardan kurbanlık alacağım dediği zaman bu biraz zor. Onun için kurbanlık hissesi için en düşük 2 bin 500 lira gibi bir rakam telaffuz ediliyor, belki biraz daha yukarı doğru olabilir. Zincir marketlerin üretici birlikleriyle irtibata geçmeleri halinde ürünün daha ucuza mal edilebileceğini düşündüklerini dile getiren Tunç, "Zincir marketlere böyle bir teklifte bulunduk. İnşallah dönüş olursa vatandaşa daha ucuza kaliteli et yediririz diye düşünüyorum." değerlendirmelerinde bulundu.
Etin dışarıdan gelmesi, tüketicinin ucuz yemesi demek değil
Hayvan ithalatına dair spekülasyonlar hakkında konuşan Tunç, açıklamalarını şu şekilde tamamladı:
"Bazı insanların bununla ilgili sürekli olsun diye gayreti var çünkü rant, gelir var. Bunlar bir elin parmakları sayısı kadar kişiler. Bunlara da Türkiye Cumhuriyeti'nin fırsat vereceğini zannetmiyorum. Üreticiler olarak böyle bir şeyin olmasının hiçbir zaman taraftarı değiliz çünkü etin dışarıdan gelmesi, tüketicinin ucuz yemesi demek değil. Burada hem üretici hem tüketici kaybediyor. Böyle bir durumda neden dövizimizi dışarıya verelim, kendi üreticimiz kazansın. İnsanlar bir kilogram alacağına 750 gram alsın ama nihayetinde para ülkemizde kalsın."