Et benleri, kimi bölgelerde sıklıkla görülen küçük parçacıklardır. Özellikle, koltukaltlarında, kollarda, alnın uç kısımlarında, çenede, göğüs kısmında görülebilirler. Bu nokta, tıpta nevüs adıyla anılan iyi huylu olan lezyonlardan ayrılırlar.
ET BENİ NEDİR?
İyi huylu benler, doğuştan getirilebileceği gibi, et benleri daha çok asimetrik, kaşıntılı, ağrılı, acılı hallere sebep olabilirler. Giderek büyüyebilir yahut yayılım gösterebilirler. Ayrıca, bazı benler deri kanserinin de habercisi olabilirler.
Malign (kötü huylu) ise o zaman et beninin bir operasyonla aldırılması yahut durumu doktorun takip etmesi gerekebilir. Et beni nasıl geçer denildiğinde, kendi kendine geçmeyeceği, kopma, kaşıma, çarpma gibi hallerde daha da büyük tehlikelere sebebiyet verileceği görülebilmelidir.
ET BENİ NEDEN OLUŞUR?
Et beni nasıl geçer diye sormadan önce, et beninin oluşumu sebebini iyi araştırmak gerekir. Bazı et benleri zararsız olsalar bile gerek görüntüleriyle gerek yarattıkları gerginlik sebebiyle yine de etki ederler. İnsan her an, kopacak mı, bir şey mi oldu, niye böyle kaşındı vb. hallere girebilir. Et beni sağa sola hareket edebilir, sabit durması zordur, kabartılmış bir top gibidir. Kopacakmış hissi yaşatır.
Et beninin siğillerle ve uçuklarla da karıştırılmaması gerekir. Siğil ve uçukta çatlaklı gelişen, beyaz beyaz pütürlü bir görüntü vardı. Kimisi, akıntı yapar. Siğil bulaşıcıdır. Uçukların da bulaşıcı ve geçici olanları vardır. Et beni ise yusyuvarlak ve dümdüz olur. Görüntüsü açık, koyu kahverengi yahut siyahtır. Siyah et benleri daha yoğun pigment içerdikleri için, diğerlerine nazaran tehlikelidirler. Özellikle, göz kapağının üstünde oluşan et benleri görme yetisini engellemek bağlamında da sorun teşkil ederler.
Et beni nasıl geçer denilirken, önce onun oluşum sebepleri iyi tespit edilmelidir. Sebepler çeşitli olduğu gibi, şu genel başlıklar sayılabilir:
ET BENİNİN GEÇMESİ İÇİN NE YAPILMALIDIR?
Et beni nasıl geçer diye sorulduğunda, benin büyüklüğü, rengi, bulunduğu bölge bağlamında incelenmesi gerekir. Eğer, tehlikeli bir bense, bir hastalığın yahut kanserin habercisiyse, zaten tedavi uygulanmak zorundadır. Eğer, tehlikeli değilse, ama görüntü bağlamında kötü bir etki yaratıyorsa, yine estetik bir operasyonla alınması mümkündür. Benler hassas oldukları için, özellikle evde koparma, kesme, deşme, delme, yakma gibi eylemler asla uygulanmamalıdır.
Et beni nasıl geçer denildiğinde, önce bir doktora, bir cildiye uzmanına görünmek her zaman etkilidir cevabı verilebilir. Fakat, bununla birlikte evde de uygulanacak doğal ve zararsız çözümler de benden kurtulmanın yollarını gösterebilir.
Özellikle, elma sirkesinin asitli yapısı ben üstünde etkilidir. Sirkeyi bene pamuk yardımıyla sürmek gerekir. Hatta, o pamuğu bir gece bantlayıp, uyumak ve bu işlemi birkaç kez, ben kuruyup, kendiliğinden düşüne kadar tekrarlamak gerekebilir.
Limon ve limon suyu da yine asitli malzemeler oldukları için, et benini geçirmek adına değerlendirilebilirler. Pamuğun üstüne sıkılan limon veya dökülen limon suyu, günde iki kez (sabah-akşam) uygulanmalıdır. Ben kuruyana kadar bu işlem gerçekleştirilir. Aloe vera da iyileştirici gücüyle beni düşürecektir. Özellikle, aloe veranın suyunu benin olduğu bölgeye günde iki kez sürmek, burayı ovarak masaj yapmak gerekir.