Esnafın Yüzünü Güldürecek Haber Meclisten Geldi: 850 Bin Esnaftan Vergi Alınmayacak

Herkesin kulağı TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifindeydi. 64 maddeden oluşan teklifin değerlendirilmesi sonrası, küçük esnaf ve tarım destekleri vergiden muaf tutulacağı belirtildi. İşte Vergi Usul Kanunu hakkında tüm merak edilenler…

02.10.2021-09:40 - (Son Güncelleme: 02.10.2021-13:34)

Birçok kişi, TBMM gündemine sunulan 64 maddelik Vergi Usul Kanunu’nu değerlendirmesinin sonuçlarını merak ediyordu. Dün yapılan bilgilendirme sonrası, küçük esnaf başta olmak üzere gelir vergisi ödemeyecek, tarım desteklerinden vergi alınmayacak. Aynı zamanda yapılan yeni düzenlemede Youtuber’lara da yeni vergi düzenlemesi getirildi. 

ESNAFIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK GÜZEL HABER MECLİSTEN GELDİ

Bir süredir herkesin kulağı Vergi Usul Kanunu'nda yapılacak değişikliklerdeydi. Dün yapılan görüşme sonrası, 64 maddelik teklif göre çirosu 240 bin TL’yi geçmeyen esnaflardan gelir vergisi alınmayacak ve yeni vergi muafiyetinden 850 bin esnaf yararlanacak. 

850 BİN ESNAF VERGİ MUAFİYETİNDEN YARARLANACAK

Yapılan yeni düzenlemede 850 bin küçük esnaf vergi muafiyetinden yararlanırken, Youtuber’lar kazançlarının yüzde 15’lik kısmını gelir vergisi ödeyecek. Tarımsal destek alanlar için ise gelir vergisinden muaf tutulacak. 

İçerisinde bulunduğumuz pandemi koşullarını da göz önüne alan yeni düzenlemede, vergi incelemeleri elektronik ortam üzerinden yapılabilecek. 3 bin 600 liradan fazla vergi veya vergi cezasına taalluk ettiği takdirde, ilan yazısı Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı vergi daireleri açısından Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, diğerleri için ilgili idarenin resmi web sitesi üzerinden de yayımlanacak. 

VERGİ USUL KANUN2NA YENİ TANIMLAR EKLENİYOR

Düzenlene Vergi Usul Kanunu’na yeni tanımlar eklendi. Bu tanımlar "elektronik defter beratı" ve "elektronik muhasebe fişi olarak tanıtıldı. Bu yenilikler sistemin elektronik ibraz imkanı sağlıyor. 

Yİ-ÜFE'DE MEYDANA GELEN ORTALAMA FİYAT ARTIŞI ESAS ALINACAK

Vergi Usul Kanunu'nda yapılan bir diğer değişiklik ise ‘Enflasyon düzeltmesi’ başlığı. Bu kapsamda , yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Yİ-ÜFE'de meydana gelen ortalama fiyat artış oranı, yeniden değerleme oranı olarak göz önüne alınacak. 

Geçici vergi dönemleri itibarıyla yapılacak değerlemede esas alınacak yeniden değerleme oranı ise bir önceki yılın kasım ayından başlamak üzere 3, 6 ve 9'uncu aylarda bir önceki öneme göre Yİ-ÜFE'de meydana gelen ortalama fiyat artışı esas alınacak.

YORUM YAZ..
Modal