Esed Rejiminden Suriye'de 'Göstermelik' Seçim

Suriye'de halkın yarısından fazlası ülkeyi terk etmek zorunda kalırken, Esed rejiminin 'halksız ülkede' yarın milletvekili seçimleri yapacağı kaydedildi.

18.07.2020-13:54 - (Son Güncelleme: 18.07.2020-13:54) Esed Rejiminden Suriye'de 'Göstermelik' Seçim

Ülkede milyonlarca kişiyi ülkeden ayrılmak zorunda bırakan Esed rejimi, iç savaşın sürdüğü ülkede yarın 3’üncü defa parlamento seçimlerini gerçekleştirecekken, muhalifler bütün halkın oy veremediği bu seçimin meşru olmadığını söylüyor.

Ülkede 2011 yılının mart ayından beri iç savaş yaşanırken, eli kanlı Esed rejimi yeniden parlamento seçimlerini düzenleyecek.

Koronavirüs pandemisi sebebiyle daha önce ötelenen parlamento seçiminde, ülkeden ayrılmak zorunda bırakılan halkın yarısından fazlası oy veremeyecek.

2011 yılından önce Suriye nüfusu 22-23 milyon iken BM raporlarına göre, iç savaş nedeniyle 6,7 milyon Suriyeli ülkeden ayrıldı. Bu dönemde, 7-8 milyon sivil ise ülke içinde yer değiştirdi.

Suriye’nin yaklaşık yüzde 61'ini elinde tutan Esed rejimi, seçimleri, kontrolünde bulunan bölgelerde ve terör örgütü YPG/PKK işgalinde bulunan Haseke ilinde bazı yerlerde yapacak.

Ancak askeri muhaliflerin kontrolü altındaki yerlerde seçimler düzenlenmeyecek.

Lafta çeşitli kesimlere üye 250 kişilik ülke parlamentosunda, rejime yakın pek çok kişi bulunuyor.

Esed rejimi kontrolündeki medyaya göre, seçimlere bin 658 milletvekili adayı katılım gösterecek.

MUHALEFET, SEÇİMLERİ MEŞRU GÖRMÜYOR

Parlamentoya ‘savaş meclisi’ diyen ülke muhalefeti ise rejimin yalnızca kendine yakın olan kişilerin adaylığına onay vererek göstermelik seçimler düzenlediği kanaatinde.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Nasır el-Hariri, yarın düzelecek seçimler hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Hariri, düzenlenecek seçimlerin ‘meşru’ bir rejim tarafından düzenlendiğini ve geçerliliğinin olmadığını ifade etti.

Seçimleri reddettiklerinin altını çizen Hariri, ‘Seçimler, tüm halkın katıldığı, şeffaf bir şekilde icra edilen, sivil toplum kuruluşları ve özgür basının katıldığı, halkın gözetimi altında düzenlenebilir. Ordunun ve güvenlik güçlerinin müdahalesinden korkunun olmaması gerekir’ sözlerini kullandı.

Hariri, rejimin iç 2011 yılının mart ayından beri kendi halkına karşı savaştığını söylerken, ‘Rejim, siyasi ve ahlaki meşruiyetini Suriyelilerin kanını döktüğü ilk anda kaybetti’ diye konuştu.

Bağımsız seçim kurulu ve bağımsız bir gözetim bulunmadan seçimlerin meşruiyetinin olmayacağını vurgulayan Hariri, Suriye halkının yarısından fazlasının yerinden edildiği için oy kullanamayacağını ve halkın iradesinin sandığa yansımayacağını kaydetti.

Hariri, ‘Seçimlerde adaylığını koyan bazı kişiler, uluslararası yaptırım listelerinde yer almaktadır. Bahsi geçen kişiler, Suriye halkına karşı suçlara karışmıştır’ sözlerini kullandı.

‘SEÇİMLER GÖSTERMELİK’

Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Abdurrahman Mustafa da seçimlerin düzenlenmesi karşısında tepkisini ‘Esed rejimi, göstermelik seçimleri düzenleyerek siyasi süreçten kaçmaya çalışıyor. Tutukluları, evsizleri, yerinden edilmişleri veya ülkeyi terk edenlerin hiçbirini umursamıyor. Suriye halkının akan kanı umurunda olmadan iktidarda kalmaya çalışıyor’ sözleriyle ortaya koydu.

Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Mustafa, rejim güçlerinin yüz binlerce Suriye vatandaşını katlederek meşruiyetini yitirdiğinin altını çizerek, ‘Suriye halkı, yeni bir anayasayla özgür, şeffaf ve adil bir seçimden yana’ dedi.

Esed rejimi, daha önce 2012 ve 2016 yıllarında seçim düzenlemişti.

YORUM YAZ..
Modal