Esed, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısına yanıt verdi: ‘Türkiye’ye doğru adım atmaya hazırız’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘normalleşme’ çağrısı hakkında konuşan Suriye lideri Beşar Esed, “Kimse komşularıyla sorun istemez, Türkiye'ye doğru adım atmaya hazırız” dedi.

16.07.2024-13:45 - (Son Güncelleme: 16.07.2024-13:45) Esed, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısına yanıt verdi: ‘Türkiye’ye doğru adım atmaya hazırız’

Türkiye ile Suriye arasında normalleşme adımları mı atılacak? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Suriye ile ilişkilerin normalleşmesi yönündeki çağrısına Beşar Esed'den yanıt geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Esed, "Şayet görüşme ülkenin çıkarlarına uygun olursa, yapacağım" dedi. Uluslararası hukuka uyulması durumunda Türkiye'ye doğru adım atacaklarını belirten Esed, "Kimse komşularıyla sorun istemez. Belirli kurallara uyulması halinde Türkiye'ye doğru adım atmaya ve bağlarımızı iyileştirmeye hazırız. Suriye-Türkiye ilişkilerini normalleştirmeye yönelik çabaların başarılı olmasını temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Suriye’deki barış en çok bize fayda sağlayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'ne katılımın ardından ABD'den dönüşte gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suriye ile normalleşme süreciyle ilgili konuşan Erdoğan, "Biz Suriye'de adil bir barışın mümkün olduğunu düşünüyoruz. Suriye'nin toprak bütünlüğünün bizim de çıkarımıza olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Suriye'de inşa edilecek hakkaniyetli bir barış, en çok bize fayda sağlayacak." dedi.

Esed, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısına yanıt verdi: ‘Türkiye’ye doğru adım atmaya hazırız’

Gazetecilerin, "Suriye ile ilişkilerin düzelmesine dair Esed'e davetimizi yapacağınızı belirtiyorsunuz. NATO Zirvesi sonrası 'Daveti yaptık, cevap bekliyoruz.' şeklinde bir yaklaşımınız oldu. Bu davetin Ankara, İstanbul gibi bir yerde mi, yoksa sınır hattında bir bölgede mi gerçekleşmesi öngörülüyor? Rusya'nın bu yakınlaşmaya nasıl baktığını biliyoruz ama ABD ve İran cephesiyle ilgili bir tavır söz konusu mu?" sorusuna Erdoğan şu yanıtı verdi:

Yakın zamanda somut adımları atarız

"Görevi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a verdim. Dışişleri Bakanım da şu anda muhataplarıyla görüşmek suretiyle işin bütün yol haritasını belirleyecekler. Ona göre de inşallah adımı atacağız. Biz Suriye'de adil bir barışın mümkün olduğunu düşünüyoruz. Suriye'nin toprak bütünlüğünün bizim de çıkarımıza olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Suriye'de inşa edilecek hakkaniyetli bir barış, en çok bize fayda sağlayacak. Bu inşa sürecinin en önemli adımı da Suriye ile yeni bir dönem başlatmaktan geçtiğini söylüyoruz. Şu ana kadar bu süreç olumlu istikamette gelişti. Temenni ediyorum ki yakın bir zamanda somut adımları da atarız."

Erdoğan, ABD ve İran'ın da bu olumlu gelişmelerden memnuniyet duyması gerektiğini belirterek, "Biz komşumuzdaki yangını söndürmek için yıllardır çaba sarf ediyoruz. Suriye'nin bir ve bütün olarak yeni bir gelecek inşa etmesi için oluşacak iklimden kimsenin rahatsızlık duymaması temel beklentimizdir. Bu süreci terör örgütleri zehirlemek için elinden geleni yapacaklardır. Provokasyonlar tertipleyip oyunlar kuracaklardır. Tüm bunların farkındayız ve hazırlıklıyız. Biz Suriye'de barış istiyoruz ve barışın yanında olan herkesi de bu tarihi çağrımıza desteğe bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal