Üniversite eğitimi alan öğrencilerin devletten aldıkları KYK kredi borcu, eğitim hayatı bittikten sonra geri ödeme yöntemine çevriliyor. Yapılan son düzenlemelerle birlikte vergi borcu yapılandırması kapsamında alınan KYK kredi borçları başvuru yapılması durumunda yapılandırma yolu ile ödeniyor veya erteleniyor.
KYK kredi borçlarını erteleyen binlerce öğrenci ertelenmiş olan borçlarının nasıl yapılandırılacağı ile ilgili konuyu araştırıyor. KYK Borcunun nasıl yapılandırılması gerektiğine ilişki tüm bilgiler ise haberimizin içeriğinde yer alıyor.
Ertelenen KYK borcu nasıl yapılandırılır?
KYK kredi borcunu yapılandırmak için ilk olarak e-Devlet sistemi üzerinden 'İnteraktif Vergi Dairesi' uygulamasına giriş yapılır ve buradan vergi yapılandırması yapabilirsiniz. Sistem içinde yer alan yapılandırma işlemlerine '7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamında Tecil İşlemleri' bölümünden başvuru yapabilirsiniz.
KYK borcunu yapılandırmak için şu adımları izleyebilirsiniz;
- Gelirler İdaresi Başkanlığı'na ait 'ivd.gib.gov.tr' adresine veya e-Devlet sisteminden vergi borcu yapılandırma işlemine giriş yapın,
- Gelirler İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesine giriş yaptıktan sonta çıkan ekranda e-Devlet seçeneği bulunur. Buraya kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizi yazın,
- Ekrana gelen seçeneklerden '7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamında Tecil İşlemleri'ni tıklayın ve sitede yer alan talimatları izleyerek KYK borcu taksitlendirme işlemini gerçekleştirin.
İnternet üzerinden başvuru yapmak istemiyorsanız dilerseniz, vergi dairesine giderek KYK borç yapılandırma başvurusunda da bulunabilirsiniz.
KYK borcu yapılandırılması var mı?
KYK kredi borçlarını alınan karar gereği birer yıllık süre ile erteleyenler yapılandırma işlemi sonrasında taksitlerini aksatmadan ödeyenler 'turkiyeturkiye.gov.tr' adresine giriş yaparak e-devlet şifreleri ile borç erteleme talebini oluşturabiliyorlar. Erteleme başvurusu için işsizlik, askerlik durumu, yüksek lisans vaya doktora eğitiminin devam etmesi gerekiyor.
Erken ödeme indirimi nedir, nasıl uygulanır?
KYK kredi borcunun tamamını ödeme başlangıç tarihi öncesinde ödeyen kişi erken ödeme indiriminde faydalanabilir. Erken ödeme indirimi kapsamında yapılacak indirim tutarı kredi borcunun Yİ-ÜFE borcu üzerinden ayrıca hesaplanır. Anaparadan herhangi indirim söz konusu değildir.
Normal eğitim süresinde alınan öğrenim ve/veya katkı kredisinden doğan borçların hepsi öğrenim süresi bittikten sonra hemen ilk yıl içinde ödenirse alınan anaparadan değil yalnızca Türkiye İstatistik Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinde (Yİ-ÜFE) yer alan artışlardan dolayı doğan borçlardan yüzde 30; ikinci yılda ödenmesi halinde ise yüzde 20 erken ödeme indirimi uygulanır.
KYK kredi borcu ödenmediği takdirde haciz gelir mi?
Kredinin ödenme vadesi belirlenmiş olan süre içinde hesaplanarak kedi borçlusuna tebliğ edilmediği takdirde, 2 yıllık ödeme vadesinin de denk geldiği takvim yılını takip eden yıl balı itibariyle beş (5) yıl içinde tahsil edilmezse, KYK borcu zaman aşımına uğrar.
KYK borcu kaç yıl ertelenir?
KYK öğrenim ve katkı kredilerine ilişkin borçlar, ödeyecek olan kişinin işsiz olması halinde her yıl dilekçeyle beyan ederek 10 yıla kadar erteleyebilir. Mezuniyetini alan ve ardında iş hayatına atılan kişinin sigorta kayıtlarında yeni bir güncelleme olması durumunda KYK borç erteleme işlemleri iptal edilir.