Ermenistan’ın başkenti Erivan’da 25 Nisan’da, 1920’li yıllarda Osmanlı siyasi ve askeri liderleri ile Azerbaycanlı siyasetçilere karşı Nemesis adlı suikast operasyonlarını gerçekleştiren kişilere ithafen açtığı anıta Türkiye ve Azerbaycan’dan sert tepki geldi.
AA’da yer alan habere göre; Dışişleri Bakanlığı, Osmanlı siyasi ve askeri liderleri ile Azerbaycanlı yetkililere düzenlenen suikastların faillerine ithafen Ermenistan’da anıt açılmasını şiddetle kınadı.
Bakanlıktan Ermenistan'ın başkenti Erivan'da açılan "Nemesis Anıtı" hakkında yazılı açıklama yapıldı.
“1920’li yılların başlarında Osmanlı siyasi ve askeri liderlerinin yanı sıra dönemin Azerbaycanlı yetkililerine ve hatta bazı Ermeni asıllı Osmanlı vatandaşlarına karşı gerçekleştirilen suikastların faillerine ithaf edilen ‘Nemesis Anıtı’nın Erivan’da açılmasını şiddetle kınıyoruz.” ifadelerine yer verilen açıklamada, bu utanç verici anıtın açılmasının 31 diplomatın ve aile üyelerinin katledildiği menfur terör saldırılarına yol açan kanlı bir tedhiş hareketinin yüceltilmesi olduğu vurgulandı.
Açıklamada, bu olayın Ermeni basınında takdim ediliş tarzının da tasvip edilmesi mümkün olmayan çarpık bir tarih yorumunun bazı zihinlerde halen devam ettiğini gösterdiğinin altı çizilerek, şunlar kaydedildi:
"Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinin ruhuyla bağdaşmayan bu tür provokatif adımlar, bölgede kalıcı ve sürdürülebilir barış ve istikrarın tesisine yönelik çabalara hiçbir suretle katkı sağlamayacak, tam tersine normalleşme sürecini olumsuz etkileyecektir."
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Erivan'da 'Nemesis operasyonu' anıtı yapılmasını şiddetle kınıyoruz." denildi.
Açıklamada, anıtın Ermenistan'ın ilgili devlet kurumlarının izni ve onayı ile yapıldığı ve açılışta iktidar partisi yetkililerinin yer aldığı belirtilerek bu durumla Ermenistan'ın terör politikası ve tarih boyunca yürüttüğü terör eylemlerinin propagandasının yapıldığı kaydedildi.
Nemesis terör operasyonunda Osmanlı liderlerinin yanı sıra Azerbaycan'ın eski başbakanları Fetali Han Hoyski ile Nesib Bey Yusifbeyli, eski Parlamento Başkanı Hasan Bey Ağayev, eski İçişleri Bakanı Behbut Han Cavanşir gibi isimlerin de suikasta kurban gittiği hatırlatılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
"Terörün Ermenistan'da devlet politikası düzeyinde teşvik edilmesi, ASALA ve diğer Ermeni terör örgütlerinin 1970-1980 yıllarında dünyanın 22 ülkesinde 235'ten fazla terör eylemi gerçekleştirdikleri ve 24 Türk diplomatını öldürdüğü herkes tarafından bilinmektedir. 1980'lerin sonundan bu yana Ermenistan, metro ve otobüslerin bombalanması da dahil olmak üzere Azerbaycan'a karşı yaklaşık 30 büyük çaplı terör eylemi gerçekleştirdi ve siviller teröristler tarafından hedef alındı.
Terörün Ermenistan'da devlet politikası düzeyinde desteklenmesi uluslararası kamuoyu tarafından şiddetle kınanmalıdır. Bölgede barış ve huzurun sağlanması için Ermenistan terör siyasetine son vermelidir.
Ermeni terörizminin, aşırılıkçılığının, saldırgan ayrılıkçılığının ve ırk ayrımcılığının tüm biçimleri ve tezahürleriyle, hiçbir çifte standart olmaksızın kararlı bir şekilde mücadele edilmelidir.
Ermenistan'ın bu tür adımları, bu ülkenin Azerbaycan ve Türkiye ile devam eden normalleşme müzakerelerine ilişkin iddia ettiği 'samimiyet' ve 'iyi niyeti' ciddi şekilde sorgulamaktadır.
Barışa giden yol suç ve yanlışları daha fazla yüceltmekten değil, onları kabul etmekten geçiyor."