Azerbaycan karşısında ağır bir yenilgiye uğrayan Ermenistan'da siyasi kriz ile birlikte toplumsal travma problemi de gündeme geldi.
Ülkede antidepresan ilaçlarındaki tüketim artışına dikkat çeken yetkililer, akıl hastanelerinde kapasitenin dolduğunu açıkladı. Ermeni Psikanaliz Derneği Direktörü ve psikolog Artur Tonoyan savaş sonrası topumsal travmaya dikkat çekerek, “Gördüklerimiz akıl sağlığı uzmanları için ilginç ama çok karmaşıktı. Çünkü savaşla ilgili deneyime sahip değildik ve aynı zamanda yakın ölüm tehlikesiyle karşı karşıyaydık” dedi.
Tonoyan, Dağlık Karabağ'daki tüm savaş süresince cephede çalıştığını Dilijan'daki bir rehabilitasyon merkezinde askerlere rehabilite ettiğini sözlerine ekledi.
"PSİKOLOJİMİZ KALDIRMADI"
Tonoyan, “Çok deneyimim var. Daha önce cezaevlerinde çalıştım. Ancak savaş travması başka bir şeydir. Bizi de etkileyecek kadar sert bir şey. Bazı psikologların ön saflardan ayrılmak zorunda kaldıklarını biliyorum çünkü bu onlar için çok zordu. Psikolojimiz kaldırmadı” dedi.
Ermenistan'daki akıl hastaneleri çatışmadan önce işlevsel olarak zayıf ve yetersiz olduğunu ifade eden Tonoyan,"Yeni bir savaşa hazır değildik. Geçmişte Ermeni yetkililerin psikolojik yardımın önemini küçümsüyordu. Bu kez yardım isteyen hükümet oldu" dedi.
50 YIL SÜREBİLİR
Psikiyatri Arsen Mekinian de “İnsanların, ülkenin bu travmayı atlatmasının elli yıl alabileceğini anlamaları gerekiyor. İki aşama var: savaşa yakalanan askerler ve siviller için acil psikolojik yardım ve ardından daha uzun ve sinsi Travma Sonrası stres bozukluğu (PTSD) ”dedi.