Ülkemizde her 100 kadından 3’ünü erken menopoza yakalanıyor. Menopoza girme yaşını belirleyen en temel etkenlerden biri, kadının annesinin veya teyze gibi yakın aile bireylerinden birinin menopoza girme yaşıdır. Ayrıca hipotiroidi veya kanser gibi çeşitli hastalıklar ile çevre kirliliğinin artması gibi etkenler erken menopoza yol açan diğer önemli faktörleri oluşturur. Bu riskleri değiştirmek maalesef mümkün değil. Ancak bir de yaşam alışkanlıkları sonucu oluşan bazı durumlar kadınların erken menopoza girmesine yol açabilir. İşte erken menopozla sonuçlanabilen 4 hatalı alışkanlık…
SİGARA İÇMEK
Sigara içen ve içmeyen kadınlar üzerinde yapılmış olan çalışmalar, sigara kullanan kadınların diğerlerine oranla daha erken menopoza girdiğini gösteriyor. 2 bin 500 kadını, 8 yıl takip eden bir çalışmaya göre; sigara içen kadınlar, menopoza 2 yıl erken giriyor.
HATALI BESLENME ALIŞKANLIĞI
Vücuttaki yağ kitlesi belli bir kilonun altına inerse adet sekteye uğrayıp, kesilir. Zayıf olmak ve hızlı kilo vermek adetten kesilme nedenidir. Yağlanma miktarı belli bir noktaya gelince kadın yeniden adet görme başlayabilir. Yağ kitle indeksi yüzde 12’nin altına inince hipotalamik amenore, yani adet görmeme meydana gelir. Bu kadınların 3’te 1’i de erken menopoza girer.
STRESLİ BİR YAŞAM SÜRMEK
Stres tek başına erken menopoz nedeni olmasa da, diğer etkenlerle bir araya gelerek erken menopozu tetikleyen önemli bir etkendir.
HAREKETSİZ BİR YAŞAM SÜRMEK
Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme sonucu ortaya çıkan obezitenin erken ergenliğe yol açtığı bilinir. Erken ergenliğe giren kız çocukları erken menopoz sorunuyla da karşılaşabilir.
ERKEN MENOPOZA YOL AÇAN DİĞER NEDENLER
- Aile öyküsü
- Ameliyatla yumurtalıkların alınması
- Otoimmun hastalıklar
- Kanser tedavileri
- Kromozom bozuklukları
MENOPOZU GECİKTİRMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?
- Haftada en az 3 gün spor yapın.
- Vücut kitle indeksinizi hesaplayın. Ne çok zayıf, ne de kilolu olun.
- Sigara kullanmayın ve pasif içicilikten uzak durun.
- Kalsiyumdan zengin beslenin. Günde 200 ml süt, yoğurt veya dondurma yiyin.
Balık, ceviz, taze fındık, kabak çekirdeği, brokoli, lahana, karnabahar, domates, biber, havuç, mürdüm eriği, nar, üzüm, çilek karpuz, işlenmemiş tahıl ve ürünleri gibi yüksek antioksidan besinler tüketin. Ayrıca yeşil çay ve taze greyfurt suyu gibi oksijen radikali emme kapasitesi yüksek olan içecekler tüketin.
Antioksidan ilaçlar alın. Örneğin Koenzim-Q 10, L-arginin veya Royal jelly takviyesi yapabilirsiniz.
Güneşlenerek D vitamini aktivasyonuna yardımcı olun.
Zararlı kimyasal maddelerden uzak durun.