Ercüment Ovalı'nın Açıkladığı İlaca Bilim Kurulu Üyesinden Cevap Geldi

Coronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Prof. Dr. Ercüment Ovalı'nın coronavirüse karşı işe yaradığını duyurduğu Dornaz Alfa ilacı ile ilgili açıklama yaptı. Azap, Dornaz Alfa ilacının Türkiye'de hiç kullanılmadığını başka ülkelerde ise klinik amaçlı küçük gruplarda kullanıldığını söyledi.

17.04.2020-15:58 - (Son Güncelleme: 17.04.2020-15:43) Ercüment Ovalı'nın Açıkladığı İlaca Bilim Kurulu Üyesinden Cevap Geldi

Çin'in Vuhan kentinden yayılmaya başlayan coronavirüs salgını yaklaşık olarak 2.5 milyon insanı etkiledi. Virüse karşı henüz net bir tedavi yöntemi bulunamazken, klinik çalışmalar devam ediyor. Prof. Dr. Ercüment Ovalı, yaptığı açıklamada, Dornaz Alfa ilacının coronavirüs tedavisinde kullanılabileceğini bulduklarını açıkladı. Bu açıklamanın ardından Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Ovalı'nın açıklamalarını değerlendirdi.

"ARAŞTIRMACILARIN HEYCANINA BAĞLIYORUM"

Azap yaptığı açıklamada, ilacın şu ana kadar Türkiye'de hiç kullanılmadığını, başka ülkelerde de klinik çalışma amacıyla çok küçük hasta gruplarında kullanıldığını aktardı. Olağanüstü günlerden geçtiğimizi vurgulayan Azap, "Çok olağanüstü günlerden geçiyoruz. Hastalık hızlı bir şekilde yayılıyor ve herkes elinden gelenin en fazlasını yapmaya çalışıyor. Bunun heyecanı ile bilimsel akış şemalarının dışına çıkarak açıklamalarla karşılaşıyoruz. Ben bunu araştırmacıların heyecanına ve hastalığın çok yayılıyor olmasına bağlıyorum." dedi.

Bu şekilde yapılan açıklamaların insanlarda umut oluşturduğunu belirten Azap, "Bu tür heyecanlı açıklamalar insanlarda gereksiz ve bilimsel zemini olmayan güven ve umut duygusuna sebep oluyor. Daha sonra hayal kırıklığı ve umutsuzluk gelişebilir diye endişelerim var benim kişisel olarak. O yüzden bunları çok dikkatli bir şekilde değerlendirmek lazım. Çok sayıda çalışmalar var ama hala tedavide etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilacımız yok." şeklinde konuştu.

"OLASILIĞI VAR DEMEK DOĞRU OLUR"

İlacın kullanılıp kullanılmayacağı yönünde de değerlendirmelerde bulunan bilim kurulu üyesi, "Tedavi için kullanıma girme olasılığı var demek doğru olur. Pek çok ilaç için de bu durum söz konusu. Bizim için bir ilacın hastalık tedavisinde kullanılabilir olması için karşılaştırmalı, kontrollü çalışmalara ihtiyaç var. Ancak o zaman bunun fazladan bir katkısı olduğunu söyleyebilirsiniz. Hastalar üzerinde denenmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

YORUM YAZ..
Modal