İkinci dönemin sonlarına yaklaşırken üniversite öğrencileri Erasmus programına katılmak için merakla şartları ve birçok diğer detayı araştırmaya devam ediyor. Erasmus için gerekenler nedir, başvuru nasıl yapılır gibi Erasmus ile ilgili merak edilen tüm detayları üniversite öğrencileri için haberimizde derledik.
Erasmus şartları nelerdir
Erasmus programı için gereken şartlar her üniversiteye göre değişkenlik gösteriyor. Öğrenci, bağlı bulunduğu üniversitenin Uluslararası İlişkiler Birimi'nin o dönem için oluşturulan Erasmus öğrenim hareketliliği duyurusunu incelemelidir. Yine de, çoğu üniversitede aynı olan bazı şartlar şu şekildedir;
-Herhangi bir üniversitede önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora öğrencisi olunmalıdır.
-Genel not ortalaması 2.20-4.00 aralığında olmalıdır.
-Erasmus için yapılan dil sınavından 100 üzerinden en az 60 puan alınmalıdır.
-Daha önceden 12 aydan fazla Erasmus yapmamış olunmalıdır.
-Öğrencisi olduğunuz bölümün Erasmus için anlaşma yaptığı okullar bulunmalıdır.
Erasmus öğrenci seçimi nasıl yapılır
Yukarıda belirtilen şartlar arasında bir öğrencinin Erasmus'a kabul edilebilmesi için en önemli şart Erasmus dil sınavıdır.
Okullar neye göre belirlenir
Dil sınavından alınan puanlara göre bir listeleme yapılır. Üniversite tercihi yaparken sıralanan gibi ilk üç tercihe en çok istenen Erasmus programı için okullar yazılmalıdır.
Erasmus dil sınavı
Dil sınavı yalnızca İngilizce değil, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca'da olabiliyor. Öğrencinin seçtiği okulun diline göre sınav belirleniyor. Sınav genel olarak YDS, YÖKDİL sınavlarına benziyor. B1 seviyesinde dil bilen öğrenci, 60-75 aralığında, B2 seviye dil bilen öğrenciler ise 75-100 arasında puan alabiliyorlar.
Erasmus yapmak için gerekli olanlar
Öğrenci Erasmus'a gitmek için belirlenen şartları yerine getiriyorsa, İngilizce ya da başka bir dile çalışıyorsa, süreci takip ediyorsa Erasmus'a kolaylıkla kabul edilebilir.