Erasmus programı, Avrupa'daki yüksek öğretim kurumlarıyla ülkemizde bulunan yüksek öğretim kurumlarında eğitim alan öğrenciler arasında gerçekleştirilen, üç ile on iki ay arasında değişiklik gösteren üniversite eğitim programıdır. Erasmus programından yalnızca eğitim gören öğrenciler değil üniversitelerde akademik personel olarak görev alan personeller de yararlanabilmektedir. Erasmus programına katılım hakkı kazanan öğrenciler ile akademik görevlilere geri ödemesiz burs imkanı da tanınmaktadır.
Erasmus programı ismini, Avrupa'nın pek çok ülkesinde öğrenci ve akademisyen olarak yer alan, Rönesans dönemlerinde yaşayan önemli bir Hümanist isim olan Hollanda'lı bilim insanı Erasmus'tan almaktadır.
Pek çok kişiye göre Erasmus öğrenci değişim programı olarak biliniyor olsa da, Erasmus'u öğrenci değişim programı kapsamında ele almak doğru olmaz. Erasmus programı:
- Yabancı dilin öğrenilmesinde bir araç görevi görmez,
- Yüzde 100 burslu bir program özelliğine sahip değildir,
- Katılımcılara diploma verilmemektedir,
- Araştırma içerikli bir program özelliği yoktur.
Erasmus programına katılım için aranan şartların dışında öğrencilerin öğrenim dönemleri doğrultusunda bazı gereklilikleri yerine getirmiş olması gerekir. Bu gereklilikler şunlardır:
- Lisans öğrencilerinin 4.00'lük sistem üstünden minimum 2.00 ortalamaya sahip olması,
- Yüksek lisans ve doktora eğitimi gören öğrencilerin 4.00'lük sistem üstünden minimum 2.50 ortalamaya sahip olması,
- Başvuru yapan öğrencilerin yabancı dil bilgileriyle ortalamalarının başvuruları değerlendirmeye alınırken yüzde 45'i etkili olur. Mülakatın etkisi ise %10'dur.
Bütün gereklilikleri sağlayan adaylar en yüksek puana sahip olan öğrenciden başlayarak sıralanır ve sırası gelen öğrenci Erasmus hakkı kazanır.
Erasmus başvurusu yapacak adayların taşıması gereken şartlar şunlardır:
- Erasmus Üniversitesi Beyannamesi'ne sahip bir üniversitede eğitim görmek,
- Minimum ön lisans programında eğitim görmek,
- Üniversite birinci sınıfın tamamlanmış olması fakat bu şart hazırlık sınıfını kapsamamakta,
- Başvuru sahibinin eğitim gördüğü bölümle alakalı kurumlar arası anlaşma bulunması,
- Ulusal önceliklerle ulusal kriterlere uyumlu olması,
- Önceden erasmus programına katılmamış olunması gibi şartlar aranmaktadır.
Erasmus'un ülke kapsamı oldukça geniştir. Avrupa Birliği'ne üyeliği bulunan ülkeler haricinde, Norveç, Lihtenştayn, İzlanda, Türkiye, Makedonya, Hırvatistan gibi pek çok ülke erasmus programı kapsamındadır. Erasmusa katılım sağlayanlar bütün ülkeleri gezebildikleri gibi program kapsamındaki tüm faaliyetlerde de aktif olabilirler.
Erasmus programı katılım ücretleri yıllara göre değişiklik göstermektedir. Ödemeler için dört ayrı tür belirlenmektedir ve ödeme miktarı kişilerin gidecekleri yerler baz alınarak hesaplanır. Hibe ödeme işlemleri iki ayrı şekilde yapılır. Programa çıkış esnasında ödemenin ilk kısmı yapılır, program bittiğinde ise öğrencinin program boyunca yaptığı ortalaması baz alınarak kalan miktar verilir veya yalnızca ücretin yarısı verilir.
Erasmus projesi gerek üniversite eğitimi alan öğrenciler gerek ise akademisyenler için oldukça fazla avantaj sunar. Bu avantajlar şunlardır:
- Yeni kültürlerle tanışmak için ideal bir program,
- Ülkeler arası sosyal - ekonomik yapı daha açık biçimde gözlenir,
- Birden fazla yurt dışı projede rol alma imkanı sunar,
- Eğitim sistemlerinin yakından gözlemlenmesine imkan tanır,
- Yabancı dili geliştirerek akıcı konuşma imkanı sunar.