Epilepsi nedir? Epilepsi belirtileri nelerdir? Epilepsi tedavisi nasıl olur? Epilepsi nöbet çeşitler oldukça merak edilen soruların başında geliyor. Bizde sıkça aratılan bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık. İşte merak detaylar…
Birçok kişi tarafından sara hastalığı olarak bilinen epilepsi, beyin bölgesinde meydana gelen ve elektrik akımında meydana gelen anormallik durumuyla ortaya çıkar. Ülkemizde ise birçok kişide epilepsi hastalığı görülmektedir.
Epilepsi, kronik bir hastalıktır. Doğuştan ya da daha sonraki süreçlerde herhangi bir durumdan dolayı meydana gelebilmektedir. Nöbet şeklinde kendini belli eden epilepsi, aniden ortaya çıkar beynin büyük bir bölümüne yayılır.
-Sert nöbetlerle kendini belli eden epilepsinin bilinen üç türü vardır. Bunlar Temporal lobdan kaynaklanan nöbetler, Parietal lobdan kaynaklanan nöbetler ve kompleks parsiyel nöbetlerdir.
-Temporal lobdan kaynaklanan nöbetler; ani korku, duygu durum bozuklukları ve kaygı hali kendini gösterir.
-Parietal lobdan kaynaklanan nöbetlerde geçici uyuşukluk belirtileri gözlemlenir. Bazı durumlarda ise görme bozuklukları da yaşanabilir.
-Kompleks parsiyel nöbetlerde bilinç kaybı gibi durumlar meydana gelir. Bu nöbet türünde, boş bakış, yutkunma, bir şey arar gibi durumlarla karşılaşılır.
Birçok neden epilepsi hastalığına neden olabilir. Her yaşta ortaya çıkabilen epilepsi, yaygfın olarak çocukluk döneminde başlar. Başlıca epilepsi nedenleri ise;
-Anne karnında geçirilen enfeksiyonlar
-Doğum sırasında bebeğin oksijensiz kalması
-Kafa travması
-Genetik ve metabolik hastalıklar
-Tümörler
-Gelişimsel beyin malformasyonları
-Menenjit gibi beyin enfeksiyonları epilepsiye yol açabilir. Olarak sıralanabilir.