EPDK'den elektrikte önemli karar geldi, artık üreticilere destek olunacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), yüksek maliyetli elektrik üretenlere destek olma hedefiyle, elektrik santrallerinin ürettiği elektriğin fiyatına tavan belirlemeye başladı. Önceden bu kararın işleyişinin usul ve esaslarını açıklayan EPDK bu sayede tavan fiyatı da açıklayarak uygulamanın fiilen başlayacağının sinyallerini verdi.

29.03.2022-17:55 - (Son Güncelleme: 29.03.2022-17:56) EPDK'den elektrikte önemli karar geldi, artık üreticilere destek olunacak

EPDKEPDK Başkanı Mustafa Yılmaz yaptığı açıklamada, piyasaya şu an olağanüstü bir durumun hakim olduğunu bu sebeple dengeyi gözetmek gerektiğini belirterek, “Bir tarafta maliyeti düşük santraller var diğer yanda büyük bir istihdam kaynağı olan ancak kapanma riski ile karşı karşıya olan yüksek maliyetle elektrik üreten santraller var. Olağanüstü zamanlardan geçiyoruz ve böylesi süreçlerde dengeyi gözetmek elzemdir. Bu maliyet artışlarını tüketiciye yansıtmadan, güçlü ve geçici bir destekleme mekanizması ile piyasaların sürdürülebilirliğini tam bir işbirliği ile koruyacağız. Piyasa yapısının bozulmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

1200 ile 2500 lira olarak değişiyor

EPDK tarafından yapılan açıklamaya göre azami uzlaştırma fiyatları; doğal gaz santralleri ve ithal kömür santralleri için (MW başına) 2500 lira, diğer santraller için 1200 lira olarak belirlendi. Söz konusu seviyeler EPİAŞ’a aktarılacak ve meydana gelen bu havuzla EPİAŞ adı geçen maliyetin altındaki santrallerden elde edilen kaynaktan, bu maliyetin üzerinde üretim yapan santrallere yardımcı olacak.

EPDK'den elektrikte önemli karar geldi, artık üreticilere destek olunacak

Bu karar bir emniyet sübabı

EPDK Başkanı Yımaz destek uygulamasıyla alakalı şu bilgileri verdi:

“Destekleme bedeli adil ve şeffaf şekilde paylaştırılarak hem bütün tüketicilerimizi kapsayacak şekilde faturaların yükselmesi engellenecek hem de piyasamızdaki arz güvenliğine katkı sunulacak. Bazı Avrupa ülkelerinde de uygulanan bu tip bir geçici mekanizma ile üretim santralleri de tüketicilerin elektrik faturalarındaki maliyet yüküne ortak olacak. İçinden geçtiğimiz süreçte bu kararımız, kanunun verdiği yetki ile uygulanan, piyasamızın adil ve rekabetçi yapısının korunmasına yönelik bir sigorta, bir emniyet sübabı olarak görülmelidir. Gerek devletimizin gerek vatandaşlarımızın büyük fedakârlık gösterdiği bu süreçte sektörümüzün de üzerine düşeni yapması gerekiyor ve yapacağına da yürekten inanıyorum”

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal