Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarının ardından vatandaşlar entübe kelimesini aratmaya başladı. Vatandaşlar tarafından merak edilen entübe kelimesinin anlamını sizin için açıkladık. Entübe nedir? Entübe hasta nasıl tedavi edilir? sorularının cevabına haberimizin detaylarında ulaşabilirsiniz.
Kendi başına nefes alamamak olarak da tanımlanan, solunum yetmezliği yaşayan hastaları solunum cihazına bağlayabilmek için ağızdan nefes borusuna kadar uzanan bir boru takılması gerekir. Bu boru takma işlemine "entübasyon" denir. Bu borunun bir ucu nefes borusundan akciğerlere ulaşırken diğer ucu da akciğerlere basınçlı hava üfleyen entübe makinesine bağlanır. Acil durumlarda ya da yoğun bakım ünitelerinde solunum yetmezliği yaşayan hastalarda entübe etmek ve solunum cihazına bağlamak çoğu zaman hasta için hayati önem arz eder ve bu sebeple yapılması zorunludur.
Aynı zamanda birçok ameliyatta, ameliyatı yapabilmek için hastayı uyutmak ve kaslarını gevşetmek için ilaçlar verilir. Bu ilaçlar hastanın kendi kendine nefes almasına engel olduğu için ameliyat esnasında hastanın solunum cihazına bağlanması ve bunun için de entübe edilmesi gerekmektedir.
Bu işlem esnasında hastanın rahatsız olmaması, refleks olarak öksürmemesi için uyuşturucu ilaç verilir. Fakat hastalığının sebebine göre uyuşturucu yani uyumasını sağlayan ilaç devamlı verilebilir veya kesilebilir. Hasta uyanıkken çevresi ile işaret ve ya yazışma yöntemini kullanarak iletişim kurabilir.
Bu yöntem hastanın solunum yetmezliği yaşamasına neden olan durumu ortadan kaldırır ya da hafiflemesini sağlar. Hasta kendi başına yeterli nefes alabilir hale gelirse entübasyon işlemi sonlandırılır. Bu işleme de tıpta "ekstübasyon" adı verilmektedir. Entübasyon süresi bazı zamanlarda çok uzun olabilir. Hastanın entübe olduğu süre ne kadar uzun olursa bu esnada ekstra sorunlar çıkma ihtimali de giderek artar ve ekstübasyon işlemi de aynı oranda zorlaşır. Fakat entübasyon süresinin kısa tutulması bir tercih değildir, hastanın durumunun düzelmesi ile ilişkilidir. Doktorlar entübasyon süresini mümkün olan en kısa sürede tutmak için ellerinden gelen çabayı gösterirler.
Suni solunum cihazında 2-3 haftadan fazla kalan veya kalacağı öngörülen hastalar ise, trakeostomi olarak adlandırılan boğazdan açılan delik yardımıyla solunum desteği verilen uzun süreli entübasyon yöntemine geçilebilir.
Yapılan araştırmalar, özellikle koronavirüs salgını nedeniyle entübe edilen hastaların dörtte üçünün iyileştiğini göstermektedir. 'Entübe olan hasta iyileşir mi?' sorusunun cevabı, entübe edilen hastanın hastalık derecesine bağlı olan bir durumdur. Hastanın, entübe edildikten sonra bakımının ve gözleminin iyi bir şekilde yapılması gerekmektedir.