Enstrüman Çalmak Hafızaya İyi Geliyor

Yeni bir enstrüman çalmayı öğrenmek beyni aktif hale getirerek, beyin fonksiyonlarına etki edebilmektedir. Yapılan araştırma doğrultusunda herhangi bir enstrüman çalmayı öğrenen çocukların, hafızası ve üretkenliği olumlu yönde etkilendiği açıklandı.

09.10.2020-14:07 - (Son Güncelleme: 09.10.2020-14:27) Enstrüman Çalmak Hafızaya İyi Geliyor

Müzik eski çağlardan günümüze kadar çeşitli biçimlerde karşımıza çıkmakta. Müzik ile ilgili şüphesiz en bilindik sözlerden birisi 'Müzik ruhun gıdasıdır' kalıbıdır. Ruhu beslediği gibi beyin fonksiyonlarına da müziğin etki edip etmediği araştırmalara konu olurken, aynı zamanda bir enstrüman çalmanın insanlar üzerinde etkisi de araştırmalara konu oluyor.

Yapılan araştırmaya göre, Şili’de yaşları 10 ile 13 arasında olan 40 çocuğa kısa zamanlı hafıza dikkat testi gerçekleştirildi. Bulgular doğrultusunda elde edilen bilgilere ise ‘Frontiers in Neuroscience’ dergisinde yer verildi.

Katılım sağlayan 40 çocuktan 20’sinin enstrüman çaldığı, diğerlerinin ise okul haricinde hiçbir müzik eğitimi almadığı aktarıldı. Düzenli olarak enstrüman çalan çocukların, diğerlerine oranla,  beyinlerindeki kısa süreli hafıza ve dikkat mekanizmalarının daha olumlu işlediği saptandı. 

40 çocuktan 20’sinin en az 2 yıldır bir enstrüman çaldığı, haftada en az 2 saat pratik yaptığı ve düzenli olarak koroda veya orkestrada çaldığı belirtildi. Enstrüman çalmayı öğrenmenin, düzenli olarak enstrüman çalmanın, hafıza ve konsantrasyonu iyileştirmenin yanında çocuklarda üretkenliği artırdığı ve bununla birlikte yaşam kalitesini de olumlu etkileceğinin altı çizildi. 

Araştırmanın sonrasında ise enstrüman çalmanın, çocukların beyinlerinde bu etkiyi nasıl oluşturduğunun araştırılmaya devam edileceği aktarıldı.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal