Türkiye’de milyonlarca insan devlet memuru olmanın hayalini kuruyor. Özellikle de işlerinin garanti olması ve rahat bir çalışma hayatına sahip olmak vatandaşları oldukça cezbediyor. Son dönemde dikkat çeken mesleklerden birisi olan enformasyon memuru mesleğinin maaşları ve iş imkanları da pek çok insan tarafından araştırılıyor. Peki Enformasyon memuru nedir, nasıl olunur? Enformasyon memuru ne iş yapar?
Afet yönetim merkezinde görev yapan görevlilere enformasyon memuru veya bilgi görevlisi denir. Enformasyon memuru bilgi acentalarının iş ve faaliyetlerini yönetir ve kontrolünü sağlar. Günümüzde her seyahat acentasının en az bir bilgi acentasına sahip olması gerektiği göz önüne alınırsa enformasyon memurluğu mesleğinin iş imkanı oldukça fazladır. Pek çok işleviyle öne çıkan enformasyon, sadece devlette değil, özel sektörde de pek çok iş olanağının kapısını aralıyor.
Enformasyon memurunun çalıştığı departmanla birlikte çeşitli görevleri vardır. Bu görevler şunlardır:
Hasar yönetim merkezine gelen çağrıları yanıtlayın, yönlendirin ve analiz edin.
İldeki doğal afet türlerini İl Yönetim Kuruluna, hükümete ve bakanlığa bildirir.
Doğal afetlerdeki ölümleri belirler ve bildirir
Müdahale alanlarının kaydını tutar
Gerekirse arama kurtarma çalışmalarına katılır.
Tüm bu işlevlerin yanı sıra enformasyon memurunun ağ geçidi rolünü de üstlendiği söylenebilir. Bu anlamda enformasyon memurunun çalıştığı birim il, ilçe ve mahalle bazında büyük önemi vardır.
4 yıllık lisans mezunu olan kişilerin çalışabildiği enformasyon memuru mesleğinde ortalama maaş 6 bin TL civarındadır. Bu maaş miktarı kişinin kıdemine göre değişiklik gösterebilir.