Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Karadeniz Gazı ve TOGG Müjdesi!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Karadeniz’de bulunan gaz ile ilgili açıklamalarda bulundu.

08.12.2021-09:58 - (Son Güncelleme: 08.12.2021-13:43) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Karadeniz Gazı ve TOGG Müjdesi!

Gelen son dakika haberine göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gazında ilk kaynağın 2022 yılında yapılacağını bildirdi. Bakan Dönmez, altında hedefin 100 ton olduğunu belirtti. Bakan Dönmez ayrıca lityum karbonat, ferrobor, bor karbür ve ender toprak elementleri başta olacak şekilde birçok ürünün yakın bir zamanda ülkemizde üretilmeye başlanacağının da müjdesini verdi. TBMM Genel Kurulu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesini yaptığı incelemelerden sonra onayladı. Bakan Dönmez milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlarken şu ifadeleri kullandı “Ülkemiz yenilenebilir enerji kaynaklı kurulu güçte dünyada 12, Avrupa'da ise 5. sıraya yükselmiştir. Bugün yenilenebilir kurulu gücümüzün yüzde 53'lük kısmını oluşturmaktadır. 2021 yılı ilk on ayında üretilen 275,7 milyar kilovatsaat elektriğin yaklaşık yüzde 52'si yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından gerçekleşmiştir. Yerli ve yenilenebilir enerjinin payındaki bu ciddi artışlar sayesinde hem arz güvenliği güvence altına alınmış hem de cari açığa olumlu katkı sağlanmıştır. Yüzde 1'lik kısım 250 milyon dolar anlamına geliyor”.

TOGG İÇİN ŞARJ İSTASYONLARI 

Yerli otomobil TOGG ile ilgisi soruları yanıtlarken de şu ifadelere yer ver verdi “Yerli elektrikli otomobilimiz TOGG'un üretim bandından inmeden şarj altyapısının hazır olmasını planlıyoruz. 

KENDİ DOĞALGAZIMIZ İÇİN İLK KAYNAK 2022'DE

Karadeniz’de bulunan doğalgaz ile ilgili soruları da yanıtlayan Bakan Dönmez sözlerine şu şekilde devam etti” Gaz sahamızda mühendislik çalışmaları tamamlanmış olup, 2022 yılının baharında Karadeniz'in tabanına boruları yerleştirerek ilk kaynağı yapacağız. Ayrıca, 2022 yılı içinde tüm kuyularda üretim öncesi tamamlama operasyonlarını bitirmeyi planlıyoruz.


10 ADET KUYU İLE ÜRETİME BAŞLANACAK

2023 yılı içerisinde tamamlanması hedeflenen ilk fazda 10 kuyu açılarak günlük 10 milyon metreküp doğal gaz taşınacak olup, ikinci fazda yapılacak çalışmalarla yaklaşık 40 üretim kuyusuna ulaşılarak günlük 40 milyon metreküp doğal gazın iletim sistemimize aktarılması sağlanacaktır

YENİ ARAMA GEMİSİ

En son teknolojiyle donatılmış yedinci nesil ve ilk defa bizim kullanacağımız dördüncü sondaj gemimizi filomuza katıyoruz. Bu yeni geminin önümüzdeki yılın ortalarından itibaren sondaj faaliyetine başlamasını planlıyoruz.

VATANDAŞA 150 MİLYAR ENERJİ DESTEĞİ

Enerji fiyatlarına yönelik sağlanan devlet desteğiyle vatandaşlarımızın cebinden yaklaşık 150 milyar lira çıkması önlenmiştir. Ayrıca, elektrik faturalarındaki TRT ve Enerji Fonunu da kaldırarak vatandaşlarımıza yıllık yaklaşık 3 milyar liralık bir destek daha vermiş olacağız.

ELEKTRİKTE TÜKETİM DESTEĞİ

Bununla birlikte, dar gelirli vatandaşlarımıza aylık 150 kilovatsaate kadar elektrik tüketim desteği devletimiz tarafından sağlanmaktadır. Bu kapsamda bu yıl 2,4 milyon haneye elektrik tüketim desteği sağlanmış olup, uygulamanın başladığı 01 Mart 2019 tarihinden itibaren yaklaşık 6 milyar TL'lik kaynak tahsis edilmiştir1,6 MİLYON TON KÖMÜR DESTEĞİ: 2021 yılında ısınma desteği olarak 1 milyon 622 bin ton kömür dar gelirli 1 milyon 808 bin 219 aileye ücretsiz olarak dağıtıyoruz. Son yirmi yılda dar gelirli vatandaşlarımıza bedelsiz olarak ulaştırılan k1,6 MİLYON TON KÖMÜR DESTEĞİ: 2021 yılında ısınma desteği olarak 1 milyon 622 bin ton kömür dar gelirli 1 milyon 808 bin 219 aileye ücretsiz olarak dağıtıyoruz. Son yirmi yılda dar gelirli vatandaşlarımıza bedelsiz olarak ulaştırılan kömürün mali karşılığı bugünün fiyatlarıyla 29,4 milyar TL'dir

EN UCUZ GAZ BİZDE

Alınan bu önemler sayesinde Avrupa'da vatandaşlarına konutlarda en ucuz doğal gaz sunan ülkenin Türkiye olduğunu, elektrikte ise en ucuz ikinci ülke konumunda olduğumuzu görmekteyiz.

HEDEF 100 TON ALTIN

2020 yılında 42 ton rekor altın üretimi yapılarak ekonomimize 2,4 milyar dolarlık bir katkı sağlanmıştır. Asıl hedefimiz yıllık 100 ton altın üretim seviyesine ulaşarak, önemli bir cari açık kalemi olan altında yerli üretimin söz sahibi olmasıdır.

YENİ MADENLER

Üç ürün üretme hedefimiz kapsamında lityum karbonat, ferrobor, bor karbür ve nadir toprak elementleri başta olmak üzere birçok ürün yakın bir zamanda ülkemizde üretilmeye başlanacak veya üretim miktarı artırılacaktır.Kömürün mali karşılığı bugünün fiyatlarıyla 29,4 milyar TL'dir

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal