Enerji piyasalarında Rusya etkisi devam ediyor, Brent petrolün fiyatı tarihi zirvede!

Rusya – Ukrayna savaşı‘nın etkileri küresel enerji fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Son verilere göre brent petrolün varil fiyatı 118 dolara kadar çıktı.

03.03.2022-11:44 - (Son Güncelleme: 03.03.2022-12:04) Enerji piyasalarında Rusya etkisi devam ediyor, Brent petrolün fiyatı tarihi zirvede!

Brent petrolün varil fiyatı Rusya’nın işgali ve ardından gelişen olaylar nedeniyle rekorlar kırmaya devam ediyor. Savaşın etkisiyle uluslararası piyasalarda brent petrolün varil 118 dolar seviyelerini gördü. Dün günü 112 noktalarında kapatan brent petrol, varil fiyatında bugün itibariyle kapanışa göre yüzde 3,50’yi aşan bir artışla 118 dolar seviyelerine geldi. Böylece, Brent petrolün fiyatı Temmuz 2014’ten beri çıktığı en yüksek seviyede görülüyor.

OPEC+’ten flaş petrol artışı kararı!

OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) ve OPEC dışındaki bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ heyeti, günlük 400 bin varillik kademeli üretim artışı planının nisan ayında da süreceğinin kararını aldığını duyurdu. OPEC’ten yapılan açıklamada, fiyat dalgalanmalarının kaynağının piyasa temellerindeki değişiklikler değil jeopolitik olarak yaşanan sorunlar olduğu belirtildi. Aynı zamanda OPEC, hali hazırda mevcut olan petrol piyasası temellerinin ve görünümün dengeli bir piyasaya işaret ettiğini vurguladı.

Sıradaki toplantı 31 Mart’ta

Söz konusu grubun, 18 Temmuz 2021'de düzenlenen 19. Bakanlar Toplantısı'nda alınan günlük petrol üretiminin kademeli olarak artırılmasına ilişkin karara bağlı kalmaya devam ederek Nisan ayı için de günlük 400 bin varil üretim artışına gideceği ifade edildi. OPEC+ grubunun bir sonraki toplantısının ise 31 Mart'ta düzenleneceği duyuruldu.

Toplantıdan sonra yükseliş

Gerçekleştirilen toplantının ardından, Brent türü ham petrolün varil fiyatı, dün yaptığı kapanışa göre yüzde 8,53 artışla 113,93 dolara kadar yükseldi. Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 8,76 yükselerek 112,47 doları seviyelerine çıktı.


YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal