Enerji krizi İngiltere’de huzuru bozdu: İhaleli kira dönemi başladı! En iyi teklifi yapan alıyor

Medeniyetin beşiği olarak nitelendirilen İngiltere’de artan enerji maliyetleri ve ekonomik sorunlar sebebiyle konut sektöründe sorunlar yaşanıyor. Ülkede ihaleli kira dönemi başlarken, en iyi teklifi yapan kiracı olmaya hak kazanabiliyor.

28.08.2022-13:34 - (Son Güncelleme: 28.08.2022-17:17) Enerji krizi İngiltere’de huzuru bozdu: İhaleli kira dönemi başladı! En iyi teklifi yapan alıyor

Rusya Ukrayna savaşının belki de en büyük sonucu olan enerji krizi bir çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi İngiltere’de de ciddi sorunlar yaşanmasına sebep oldu. Artan enerji maaliyetleri ve ekonomik sorunlarla boğuşan ada ülkesinde bir çok İngilzi vatandaş evlerin ihale usulü ile kiralandığını iddia ediyor. 

İhaleli kira dönemi başladı

Türkiye’de yaşanan konut krizi İngiltere’de yaşayan vatandaşların da tadını kaçırdı. Artan maliyetler sebebiyle kira fiyatlarına yüksek zam yapmaya çalışan ev sahipleri, istedikleri bedeli veremeyen kiracıları evden çıkarıyor. Kiracılar ise evlerinde kalmak için ek iş arayışlarına yöneliyor. Aynı zamanda ülkede yüksek enerji fiyatları ve enflasyon nedeniyle milyonlarca ev fahiş fiyatlara kiraya veriliyor veya doğrudan satışı yapılıyor. 

İngiltere’nin Rightmove bölgesinden alınan verilere göre ülkede kira fiyatları yıllık yüzde15-20 aralığında arttı. Yapılan bir anket ise temmuz ayı başında kira için ortalama 127 başvurunun alındığını; ancak bölgede kiralanabilecek yalnızca 11 evin olduğunu gösterdi.

İngiltere konut

Ev avcılığı mesleği popüler oldu

İngiliz The Guardian gazetesi ise yeni bir ev bulmak isteyenlerin ‘Ev avcılığı’ yapmaya başladığını ifade ediyor. Son zamanlarda popüler olan bu mesleği yapanlar sürekli olarak öğle yemekleri arasında ya da otobüsteyken bile ev ilanı bildirimleri aldıklarını ve kiralık ev kovaladıklarını ifade ediyor.

The Guardian’a konuşan Beth Holloway, "Ev arkadaşımla listelenen fiyat üzerinden 200 sterlin teklif ettik ve başka biri 500 sterlin ya da 600 sterlin teklif ettiği ve 1 yıllık peşin ödemeyi kabul ettiği için evi tutamadık" ifadelerini kullandı.

Araştırma uzmanlığı yapan Max Wilson ise evinden taşınmaya karar verdiğini ve acentelerin evleri en iyi teklif yapana verdiğini iddia etti. 

İngiltere’deki TikTok fenomenlerinden Jess Geary de geçen hafta şehir merkezinden kira bulabilmek için tam 3 ay ev aradığını söylediği öfkeli bir video çekmişti.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal