Enerji fiyatlarında yükseliş ne kadar sürecek? Brent petrolün fiyatı son 8 yılın zirvesinde

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yedinci gününe girerken işgalin ilk gününden bu yana yüzde 17 yükseldi. Yükselişin başlıca sebebi olarak Avrupa’lı devletlerle beraber birçok firmanın Rus petrolünü satın almaya ara vermesi geliyor.

02.03.2022-15:33 - (Son Güncelleme: 02.03.2022-15:33) Enerji fiyatlarında yükseliş ne kadar sürecek? Brent petrolün fiyatı son 8 yılın zirvesinde

Başlatılan işgal operasyonunun ardından enerji fiyatlarının tavan yapması brent petrolün değerinin artmasına sebep olmaya devam ediyor. Öyle ki brent petrolün varil fiyatı bugün de yüzde 5 değer kazanarak 110 dolar seviyesini geçti. Amerikan basını Rusya’nın piyasadan çok daha ucuza petrol satmayı göze aldığını ancak yapılan bu indirime rağmen alıcı bulamadığını ifade ediyor.

Analistlerin görüşüne göre Rusya’nın enerji ihracatına yönelik bir karar henüz çıkmasa da dünya genelinde birden fazla devletin Rusya ile olan iş birliklerini kesmesi bu fiyat artışının yaşanmasının temel sebebi.

Hal böyle olunca petrol fiyatı Temmuz 2014’ten beri geldiği en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Yaşanan işgal öncesi brent petrolün fiyatı 94 dolar seviyelerindeyken şu anda 110 doları geçmiş bulunuyor. Yani savaş başladığından beri petrol fiyatında yüzde 17’lik bir artış gözlemlendi.

Dünyanın en büyük üç petrol üreticisinden birisi olan Rusya küresel petrol üretiminin yüzde 10'unu karşılıyor. Söz konusu ülke, savaş öncesinde günde yaklaşık 5 milyon varil petrol ihraç ederken bunun büyük bir kısmı Karadeniz üzerinden Avrupa'ya ihraç ediliyordu. Ancak savaş başladığından beri söz konusu deniz yolunun güvenli olmadığını düşünen birçok alıcı bu petrolden uzak duruyor.

İndirimler de fayda etmiyor!

Bununla beraber ABD basını petrol ticaretinin gerçekleşmesinde aracı olan banka ve sigorta şirketlerinin de Rusya ile iş yapmayı kestiğini belirtti. The New York Times'da dün yer alan habere göre Rusya, piyasa fiyatının 20 dolar altında petrol satmaya çalışsa da ürününe alıcı bulamıyor.

Rus petrolünün uluslararası ekonomik arenada adeta istenmeyen ürün haline gelmesi de petrol fiyatlarının yükselmesine yol açtı.

“Stratejik Rezerv” hamlesi etkisiz kaldı

Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Uluslararası Enerji Ajansı üyeleri dün kendi stratejik rezervlerinden 60 milyon varil petrolü piyasaya süreceğini açıklasa da küresel günlük tüketimin ortalama 90-95 milyon varil olması sebebiyle atılan bu adım fiyatlar üzerinde bir etki oluşturmadı.

Uzmanlar, önemli miktarda arz artışı sağlanmadığı müddetçe yakın zamanda kullanıcıların  petrol fiyatlarında indirim beklentisinin olmaması gerektiğini belirtti.


YORUM YAZ..
Modal