En ucuz otomobil listesinde değişiklik: Sevilen marka unvanını kaybetti! İşte en ucuz otomobiller

Yaz döneminin sona ereceği 31 Ağustos tarihi otomobil piyasası için önem arz ediyor. Bu tarihin ardından bazı araçların satışı yapılamayacağı için bayiler liste fiyatlarında değişikliğe gitti ve cazip kampanyalar başlattı. İşte detaylar…

16.08.2024-10:34 - (Son Güncelleme: 16.08.2024-10:34) En ucuz otomobil listesinde değişiklik: Sevilen marka unvanını kaybetti! İşte en ucuz otomobiller

Araç satışlarında yeni bir dönemin kapısı aralanacak. Yeni düzenlemelerin devreye alınması öncesinde araç bayileri ellerindeki stokları eritmek amacıyla kampanyalarını hızlandırdı. Bazı güvenlik donanımlarını içermeyen sıfır otomobillerin satışını engelleyen Genel Güvenlik Yönetmeliği (GSR) düzenlemesi, 31 Ağustos tarihine ertelenmişti. Bu durum, otomotiv sektöründe önemli gelişmelere yol açtı.

En düşük otomobil unvanı artık Hyundai’ye ait

Milliyet’te yer alan habere göre; Özellikle KIA'nın en düşük fiyatlı model unvanını kaybetmesi dikkat çekti. Şu anda en ucuz otomobiller arasında Hyundai i10, 900.000 TL'lik fiyatıyla listenin başında yer alıyor. Citroen C3, Fiat Egea ve Kia Picanto gibi modeller de uygun fiyatlı seçenekler arasında sayılıyor.

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, GSR düzenlemesi öncesinde stokları eritmek amacıyla yapılan kampanyaların satışlara yansıdığını belirtti. Ertemel, fiyatlarda sınırlı artışlar yaşandığını ve genel piyasa koşullarıyla birlikte otomobil fiyatlarının yıl sonuna kadar sabit kalacağı veya sınırlı artışlar göstereceği tahmininde bulundu. Döviz kuru yükselse dahi, markaların fiyatları düşük tutma gayreti içinde olacağını vurguladı.

En ucuz otomobil listesinde değişiklik: Sevilen marka unvanını kaybetti! İşte en ucuz otomobiller

Otomobil fiyatları, dövizden ve kredi erişiminden etkileniyor

Ertemel ayrıca, otomobil fiyatlarını belirleyen ana unsurların döviz kuru, talep, kredi erişiminde yaşanan zorluklar ve yüksek faiz oranları olduğunu belirtti. Döviz kurunda yaşanan artışa rağmen otomobil fiyatlarının aynı oranda yükselmediğini ve fiyatların sabit kaldığını ifade etti.

Yıl sonu beklentilerine dair, faiz oranlarının düşük talebin ilk nedeni olduğunu belirten Ertemel, bu parametrelerde önemli değişiklikler olmadığı sürece, 2024 yılı sonuna kadar fiyatların kabul edilebilir oranda artacağını öngördü. GSR düzenlemesi ve değişebilecek diğer koşulların etkilerinin ise 2025 yılının ilk çeyreğinde görülebileceğini dile getirdi.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal