Mutfakta genellikle 30'dan fazla baharat kullanmamıza rağmen, dünyada 100'den fazla türü vardır.
Safran,
yunanca'da bu baharatın adı “iplik” veya “lif” anlamına gelir. en değerli kısmı kırmızı organlardır. çiçek tomurcuğu harabesinin hızla toplanması gerekir, çünkü çiçek hızlı bir şekilde ölür, bu yüzden safran enfes ve çok pahalı bir baharat olarak bilinir.
Susam
Hamur işlerinde veya çeşitli yemeklerde sıkça rastladığımız minik kokulu siyah veya beyaz tohumlar, aslında baklada büyür. eflatun veya beyaz çiçekleri olan bitki, 9 feet uzunluğunda büyüyebilir. genellikle çok küçük olan bir bakla - yaklaşık 3 ila 5 cm boyutunda, yüzlerce tohum alabilir. susam sıcak ve kurak iklimlerde yetişir, çünkü kuraklığa dayanıklı bitkilerdir.
hardal
Hardalın neden sarı bir renge sahip olduğunu merak ettiyseniz, bu güzel çiçeklerden kaynaklanıyor. bitki tarlalarda yetişir ve sarı çiçekler eylül ayı sonlarında ekim başlarında çiçek açmaya başlar. sonra onların tohumları toplanır ve kurutulur. daha çok yemek pişirme ve tıpta kullanılırlar.
Kakule
Kakule, piyasadaki en pahalı baharatlardan biridir, bu yüzden bazen “baharat kraliçesi” olarak adlandırılır. bitkinin olgunlaşmamış meyveleri çok güçlü bir aromaya sahiptir. toplanmaları, güneşte kurutulmaları, sonra nemlendirilmeleri ve yeniden kurutmaları gerekir. bu, 1-1.5 cm uzunluğunda beyaz renkli üçlü kapsüllerle sonuçlanır.
wasabi
Tüm suşi sevenler, wasabi'nin bir kök olduğunu ve hatta bazen japon yaban turpu dendiğini anlamıyor. bitkinin kendisi kalp şeklinde yaprakları ve küçük beyaz çiçekleri vardır ve kök macunları ve tozları halinde rendelenir. wasabi karanlık ve ıslak yerlerde büyümeyi sever, ancak bir bahçede de yetiştirilebilir.
Zerdeçal
Bu baharat aslında bir köktür. kök yerden temizlenir ve bir dakika kaynar suya batırılır. bu turuncu bir leke salmaya başlayan kök hücreleri aktive eder. bundan sonra, kök kurutulur ve bir toz halinde öğütülür.