Biz bu yazıda, mantarın tavuktan salataya dek birçok yemeğin vazgeçilmezi olduğunu düşünenlere güzel tarifler sunduk. Mantarın üzerine kaşar koyup fırınlanmakta çok daha leziz olabilir. Lafı daha fazla uzatmadan sizi mantarla baş başa bırakıyoruz. Gelin, akşam yemeğinde neler yapabileceğinizi konuşalım!
KREMALI MANTAR ÇORBASI
MALZEMELER
Üzerlerini nemli bir bez yardımıyla temizlediğiniz mantarları küçük parçalar ya da ince dilimler halinde kesin. Kuru soğanı küçük küpler halinde kesin.
3 yemek kaşığı zeytinyağını geniş bir tencerede kızdırın. Doğranmış kuru soğanları ekleyip kavurmaya başlayın. Mantarları katıp hafif bir renk alıp suyunu çekene kadar kuru soğanlarla birlikte kavurma işlemini sürdürün.
Kavrulan mantar ve kuru soğanlara sıcak su ekleyip kısık ateşte kaynamaya bırakın.
Ayrı bir tavada kalan zeytinyağını kızdırıp azar azar un ekleyin. Kısık ateşte sürekli karıştırıp kokusu çıkana kadar kavurun.
Kaynamakta olan çorba suyundan kavrulmuş una ilave edip bir çırpıcı yardımıyla hızlıca karıştırarak kıvamını açın.
Hazırladığınız unlu terbiye karışımını çorba tenceresine aktarın. Tuz ve taze çekilmiş tane karabiber ile tatlandırın. Aralarda karıştırarak orta ateşte kaynamaya bırakın.
Son olarak kremayı ekleyip kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. İnce ince doğranmış maydanoz yaprakları eşliğinde sıcağı sıcağına servis yapın
MANTAR GRATENMALZEMELER
Taze soğanları incecik kıyın. Zeytinyağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Mantarları yüksek ateşte 2- 3 dakika kadar soteleyin. Taze soğanları ekleyin, karıştırın.
Sotelenen mantarları ısıya dayanıklı fırın kaplarına eşit olarak paylaştırın.
Beşamel sosu hazırlamak için; tereyağını küçük bir sos tenceresinde eritin. Yağ köpürünce unu azar azar ekleyin ve karıştırarak kokusu çıkana kadar kavurun.
Soğuk sütü azar azar ekleyip, topaklanmaması için bir çırpma teliyle karıştırarak kıvam alana kadar yaklaşık 3 dakika pişirin. Tuz ve taze çekilmiş tane karabiberi ekleyin, karıştırın.
Beyaz sosların kraliçesi beşamel sosu, sotelenmiş mantarların üzerini kaplayacak şekilde fırın kaplarına paylaştırın.
Rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, 10 dakika peynirler eriyene kadar pişirdikten sonra kızarmış ekmek dilimleri ile servis edip, sevdiklerinizle paylaşın.
MANTARLI BULGUR PİLAVI
MALZEMELER
Mantarlı bulgur pilavını hazırlamak için; üzerlerini nemli bir bezle silip sap kısımlarını kestiğiniz kültür mantarlarını dört eşit parçaya bölün.
Kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Kabuğunu soyduğunuz havucu uzun ince şeritler halinde kestikten sonra küçük küpler halinde kesin, arzuya göre rendeleyin. Taze soğanları incecik kıyıp kurutulmuş domatesleri minik küpler halinde kesin.
Zeytinyağı ve tereyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde eritin. İlk olarak küp şeklinde doğranmış havuçları pilav tenceresine aktarın. Hafif bir renk alana kadar 2-3 dakika soteleyin.
Kuru soğan, mantar ve kurutulmuş domates parçalarını katıp, soteleme işlemini orta ateşte sürdürün. Yumuşak bir yapıda olduğu için son olarak taze soğanları ekleyin ve tüm sebzeleri bir arada soteleyin.
Bol suda yıkadığınız pilavlık iri bulguru, suyunu süzdükten sonra pilav tenceresine alın. Tuz ve karabiber ilave ettikten sonra tüm malzemeyi 3 dakika kadar kavurun.
Sıcak tavuk suyunu eklediğiniz mantarlı bulgur pilavını, kısık ateşte 12-14 dakika pişirin. Bulgurlar suyunu çekince pilavı karıştırmadan üzerine bir kağıt havlu kapatın.
Tane tane olması ve dinlenmesi için 10 dakika kadar beklettiğiniz pilavı, bir kalıp ya da kase yardımıyla şekil vererek servis tabağına çıkartın. Arzuya göre taze kekik parçalarıyla süsleyip sevdiklerinizle paylaşın.
PATATESLİ MANTAR SOTE
MALZEMELER
Soğanları küçük küpler halinde doğrayın. Uzunlamasına kesip, çekirdeklerini çıkardığınız sivri biberleri yarım ay şeklinde kesin.
Kültür mantarlarını büyüklüklerine göre ortadan ikiye kesin. Sarımsakları ve maydanozu incecik kıyın.
Ayçiçek yağını bir tavada kızdırın. Soğan ve sarımsakları renk alana kadar kavurun. Ardından; doğradığınız (küçük ise bütün olarak) mantarları ekleyin ve yüksek ateşte soteleyin.
Sotelenen mantarlı harca doğranmış sivri biberleri ekleyin ve orta ateşte pişirin.
Tuz, pul biber ve kıyılmış maydanozu ekleyin. Soteyi aralarda karıştırarak pişirmeye devam edin.
Kabuğunu soyduğunuz patatesleri parmak şeklinde doğrayın. Ayrı bir kızartma tenceresinde ayçiçek yağını kızdırın. Patatesleri, kızgın yağda renk alana kadar kızartın.
Kızarmış patatesleri mantar soteye katıp, karıştırdıktan sonra ılık olarak servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
MANTAR SALATASI
MALZEMELER
Zeytinyağını geniş bir tavada kızdırın. Mantarları iyice yıkayıp, temizledikten sonra zeytinyağında bütün ya da dilimlenmiş olarak soteleyin.
Ekmek dilimlerinin üzerine zeytinyağı sürüp, kekik serptikten sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırında 2 dakika kadar fırınlayın.
Göbek ve kıvırcık marul yapraklarını, yıkayıp kuruladıktan sonra incecik kıyın. Ardından servis tabağının tabanına yerleştirin.
Üzerine sotelenmiş mantarları, ikiye böldüğünüz bebek mısırları ve halka halka doğradığınız kırmızı soğanı ekleyin.
Domatesi sekiz eşit parçaya böldükten sonra servis tabağının kenar kısımlarına yerleştirin.
Üzüm sirkesi, hardal, zeytinyağı ve tuzu küçük bir kapta çırptıktan sonra salatanın üzerine gezdirin.
Kızarmış ekmek dilimleri eşliğinde servis yapın. Sevdiklerinizle paylaşın.
Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın