Dini filmler kuşkusuz ki sinema evreninde ayrı bir yer tutar. Film izleme alışkanlığı olmayan kişiler bile İslami filmler izlemekten kendilerini alamazlar. Bu türde dini filmler televizyonlarda yayınlandığında ekranlara kitlenirler. İslamiyet'in maddi ve manevi dünyamızda sarsılmaz bir yeri bulunmaktadır. İslami filmler bu yeri güçlendirir. Okuduklarımızın, öğrendiklerimizin yansımasını oluştururlar. Bu şekilde, İslami vecizeler görsel bir kimliğe bürünür.
Müslümanlığın doğuşunu, Müslümanların iftira ve zorbalığa maruz kalmasıyla yaşanan mucizevi olayları ve İslamiyet'i hayatının merkezine alan kişilerin gerçek hikayelerini beyaz perdeye aktaran İslami yapımlar daha çok izleyici tarafından izlenmektedir.
İslam coğrafyasında, yüce dinimizi benimseyerek dinin gereklerini getirmeye çalışan Müslümanların karşı karşıya kaldığı asimilasyon hareketleri, zorbalıklar ve işgaller neticesinde dinimizi her zamankinden daha çok bilmeye ve öğrenmeye ihtiyacımız var. Zira başta İsrail zulmü olmak üzere, çeşitli zorbalıklardan kurtulmanın birincil yolu iman dolu göğsümüzü çelikten yapılmış bir kılıcın bile delemeyeceği bir sağlamlığa getirmektir. Bugün Filistin'de, Gazze'de, Kudüs'te yaşanan şanlı direniş bunun en güzel örneğidir. Üzerine yağan bombalardan Allah'ın adıyla sıyrılan, katillerin mermileriyle öldürülen evladını Salavat'ı Şerif ile toprağa veren o insanlar bu acıya ancak ve ancak İslam'ın gücü, Allah'ın kudretiyle karşı koymaktadır.
İmanımızı kuvvetlendiren araçlardan olan İslami filmler, görsel dünyamıza katkı sunmaktadır. Bu şekilde, daha önce yazılı ve sözlü olarak anlatılan dinimizi daha iyi kavramamıza yardımcı olurlar. Öte yandan İslami filmler sadece doğruları anlatmalıdır. Bunun için bu tür filmlerin din bilginleri tarafından süzgeçten geçirilmesi, tarihi ve dini kaynaklar ile görsel anlatının paralel bir düzlemde ilerlemesi gerekmektedir.
Sinemanın hayatımıza girdiği günlerden itibaren birçok İslami olay ve büyük İslam düşünürlerinin hayatı beyaz perdeye aktarılmıştır. Bu filmlerden bazıları bugün hala ilgiyle ve büyük bir beğeniyle izlenmektedir. Özellikle koronavirüs salgını tedbirleri nedeniyle Ramazan ayında evlerimizde kaldığımız günlerde bu İslami filmlerden bazılarını izledik. Bazı filmler ise televizyon ekranlarında yer almadı.
Biz de sizi bu filmlerle tanıştırmak istedik. İşte, En İyi İslami Filmler listesi... Keyifli seyirler dileriz.
"En İyi İslami Filmler" listesinin en başına "Çağrı: İslamiyetin Doğuşu" adlı isimli filmi almasak olmazdı. Film, Cahiliye Devri olarak bilinen 6. yüzyıl Mekke'sini anlatmaktadır. Bu şehrin ileri gelenlerinin düştüğü alkol, uyuşturucu, kölelik batağını, diri diri sıcak kumlara gömülen kız çocuklarını, putlara tapan cahiliye devri insanlarını anlatan bu filmde İslam Peygamberi Hz. Muhammed bir güneş gibi doğarak insanları hak dinine ve güzel ahlaklı kimseler olmaya davet ediyor.
Film, 7. yüzyılda Mekke’de ve Hz. Muhammed’in etrafında gelişen olayları konu ediniyor. Abraha’nın fil ordusuyla Mekke’ye yönelişi sebebiyle tedirgin olan Mekke halkı çaresizdir. Hz. Muhammed’e hamile olan Hz. Amine geri kalan Mekke halkı gibi kaçıp dağlara saklanamaz. Abraha kimseciklerin olmadığı şehri kolayca ele geçirebileceğini düşünür ancak filler Mekke’ye doğru bir adım dahi atmaz. Ardından milyonlarca ebabil kuşu, Abraha’nın ordusunu taş yağmuruna tutarak yok ederler. Bu olaydan tam bir ay sonra Hz. Muhammed doğmuştur. Hz. Amine’nin kucağındaki minik bebek dünyayı kökünden değiştirecektir.
Evrensel bilginin koruyucusu, ileri görüşüyle bir ulusu yönlendiren İslam tarihinin en önemli liderlerinden ve halifelerinden biri olan Hz. Ömer’in hayatını anlatan 31 bölümlük bir dizidir. Hz. Ömer dizisi, Arap televizyon tarihinin en pahalı yapımlarından biridir. Prodüksiyon, kostüm ve oyunculara çok fazla bütçe harcanmıştır. Yapım aşaması 2 yıldan fazla sürmüştür.
Hz. Muhammed: Son Peygamber animasyonu 2002'nin kasım ayında gösterime girmiş, epik sahneleriyle kısa sürede izleyicilerin beğenisini kazanmıştır. Bu animasyon filmi en iyi İslami filmler arasında gösterilmektedir.
İslam: İnanç İmparatorluğu filmi belgesel türünde bir filmdir. İslamı merkezine alarak ilk peygamber Hz. Adem'den son peygamber Hz. Muhammed'e kadar olan peygamberler tarihini anlatmaktadır.
Mekke'ye Yolculuk filmi, 1325 senesinde İslam alimi İbn-i Batuta'nın Fas'tab Mekke'ye yaptığı yolculuğu beyaz perdeye aktarmaktadır. Görüntü efektleri bir hayli iyi hazırlanmış bu filmin senaryosu tarihi gerçeklere bağlı kalınarak hazırlanmıştır.
Somuncu Baba filmi, çok genç yaşta babasını kaybeden Hamid adlı bir gencin bu acıya dayanamayarak dergaha gitmesini ve burada ilim eğitimi almasını konu edinmektedir. Hocasının isteği üzerine bir evlilik gerçekleştiren Hamid bu aşka bağlanamaz. Çünkü içinde sönmez ilahi bir ateş bulunmaktadır. İlahi aşk onun hayatına yön verir.
En iyi İslami Filmler arasında gösterilen Çağrı filminin yönetmeni Moustapha Akhad tarafından çekilen Çöl Aslanı Ömer Muhtar filmi, lider Ömer Muhtar ile Bedevilerin köylülerle birlik olarak İtalyan askerlerine karşı direnişini konu alıyor.
Eğitim aşkıyla yanan 3 öğretmenin ailelerini ve yurtlarını bırakarak 3 farklı kıtaya eğitim vermesini konu alan Selam, içerisinde İslami açıdan güzel vecizeler barındırıyor.
Mehmet Tanrısever'in yönetmenlik koltuğunda oturduğu Hür Adam filmi Said-i Nursi'nin hayat hikayesini beyaz perdeye taşıyor.
Bu filmde Yunus'un Yunus Emre olmasının hikayesini izliyoruz. Balım Kız'dan vazgeçerek ilahi aşkın peşine düşen Yunus Emre, yolda gerçek aşkın ilahi aşk olduğunu anlayacak ve bu aşkla yaşamaya devam edecektir.
Allah'ın Sadık Kulu Barla, dijital hareket yakalama teknolojisi ile hazırlanan bir animasyon filmidir. Film, Said-i Nursi'nin hayatından kesitleri anlatmaktadır.
Takva, yayınlandığı tarihten itibaren yüksek izleme oranına ulaşmış, ulusal ve uluslararası birçok ödüle aday gösterilmiştir. Filmin ana karakteri Muharrem, dünya işlerinden elini eteğini kesmiştir. Ancak bağlı bulunduğu tarikat tarafından dünya işleriyle ilgilenmek için görevlendirilince hem dini hem de dünyevi düşünceler arasında sıkışır ve aklını kaybetme noktasına gelir.
Hz. Muhammed: Bir Peygamberin Mirası, Hz. Muhammed'in hayatını anlatan bir belgeseldir.
Yunus Emre'nin hayatını anlatan Gönüllerin Fatihi Yunus Emre filmi 1973 yılında çekilmiştir. Konusu ve olayları anlatış şekli bakımından en iyi İslami filmlerden biridir.
1973 yapımı Oğlum Osman filmi, Osman adındaki genç bir kişinin dinden uzaklaşarak başına gelen müsibetler neticesinde tekrar gerçeği görmesini konu ediniyor.
Rabia: İlk Kadın Evliya filmi, 1973 yılında gösterime giren bir Yeşilçam filmidir. Rabia, esir alınan bir kadındır ve Müslümanlıktan uzak kalmasının ardından kendi içerisinde yaşadığı savaşları ve sonrasında kendisini İslam dinine vermesini konu alır.
Sonsuz Merhamet, Kefil adlı bir adamın fakir bir kadının düşkünlüğünden yararlanmasını ve onu elde etmeye çalışmasını konu alıyor. Ancak kadın, fakirliğinden ve içine düştüğü durumdan Allah'a sığınıyor.
Bu film, dini yönden güçlü olan Serpil adındaki genç bir kızın dini zayıf olan ailesinin baskılarına rağmen İslami görevlerini yerine getirmeye çalışmasını konu alıyor.
Büyük İslam düşünürü Mevlana'nın hayatına odaklanılan bu film UNESCO ve Birleşmiş Milletler'den alınan izinler dahilinde birçok tarihi mekanda çekilmiştir.
Film, Hz. Süleyman'ın Allah tarafından verilen gücünü ve bu güçlerle çevrelenmiş mücadeleci ruhunu anlatmaktadır.
Büyük Nuh Tufanı'nın anlatıldığı bu filmde uluslararası üne sahip birçok nitelikli oyuncu oynamaktadır. Büyük Tufan yaklaşırken Nuh, bir gemi inşa edecek, bütün hayvanlardan birer çifti gemiye alacaktır.