Edebiyat sevdalılarının mutlaka okuması gereken Türk Edebiyatı ve Dünya Edebiyatından seçme 10 kısa hikaye kitabını sizler için derledik. Peki, kısa öykü nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, hangi yazarlar kısa öykü yazmıştır?
Romana kıyasla zaman açısından okuması daha kolay olan kısa öyküler modern edebiyatla birlikte ortaya çıkmış bir tür. Özü barındıran bu hikayeler kısa olmalarının yanı sıra derin anlamlar taşıyor. İşte kısa öykünün tarihi ve en iyi örnekleri…
KISA ÖYKÜ NEDİR?
Kısa öykünün genel geçer bir tanımı olmamakla birlikte genel normalden daha kısa öykülere deniyor. Zaman zaman “küçürek öykü” olarak da adlandırılan bu türün tarihi ünlü Ezop Masalları’na kadar dayanıyor.
Bazı araştırmacılar 300 kelimelik bir düzyazıyı bu tanım içine sokarken bazıları da 1000 kelimeye ulaşan metinleri kısa öyküye dahil etmiştir. Bununla birlikte bilinen gerçeklerden biri de 40 – 50 kelimelik kısa öykülerin de var olduğudur.
KISA ÖYKÜ YAZARLARI
Kısa öykü türü Ezop Masalları’na kadar dayanıyor. Ancak Dünya Edebiyatında temsilci diyebileceğimiz türden yazarlar şöyle: Sadi, Bolesław Prus, Anton Çehov, O. Henry, Franz Kafka, H.P. Lovecraft, Ernest Hemingway, Julio Cortázar, Arthur C. Clarke, Ray Bradbury, Kurt Vonnegut, Jr., Fredric Brown ve Lydia Davis.
Türk Edebiyatında ise Tanzimat ile birlikte batılı anlamda örnekler görülmeye başlar. Sami Paşazade Sezai’nin Küçük Şeyler adlı kitabı bu konuda ilk örneklerden sayılıyor. Türk edebiyatında kısa öykü yazarları arasında ise şu isimler bulunuyor: Yusuf Atılgan, Tezer Özlü, Sabahattin Ali, Tomris Uyar, Vüs’at O. Bener, Haldun Taner, Rıfat Ilgaz, Bilge Karasu, Nezihe Meriç, Peride Celal, Mehmet Rauf, Ahmet Mithat Efendi