Emlak İlanlarında Yeni Dönem: Sosyal Medya Platformları da Denetlenecek

Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, Ticaret Bakanlığı'nın "doğrulanmış ilan" düzenlemesi ile yalnızca emlak portalları değil, sosyal medya platformları üzerinden yayımlanan gayrimenkul ilanlarının da denetim altına alınacağını belirtti. Taylan, bu yeni düzenlemenin hem sektördeki manipülasyonların önüne geçeceğini hem de kayıt dışı çalışan emlakçılarla mücadelede önemli bir adım olduğunu vurguladı.

17.08.2024-13:17 - (Son Güncelleme: 17.08.2024-13:17) Emlak İlanlarında Yeni Dönem: Sosyal Medya Platformları da Denetlenecek

Sektör temsilcileri olarak bu düzenlemeyi desteklediklerini ifade eden Taylan, bakanlığın gayrimenkul ve otomotiv sektörüne yönelik çalışmalarının tüketiciye ve sektör çalışanlarına olumlu yansıdığını söyledi. Ev ve araba fiyatlarının kontrol altında tutulmasının ekonomi açısından büyük önem taşıdığını belirten Taylan, doğrulanmış ilan düzenlemesiyle ilgili bazı yanlış anlaşılmaların olduğunu dile getirdi. "Gayrimenkul ilanlarının yalnızca elektronik ilan sistemi üzerinden verileceği algısı yanlış," diyen Taylan, düzenlemenin esas amacının internet üzerinden yayımlanan ve manipülasyonlara neden olabilen ilanlara yönelik olduğunu açıkladı.

Kayıt Dışı Emlakçılarla Mücadele

Taylan, düzenleme sayesinde kayıt dışı çalışan emlakçılarla etkin bir mücadele yapılabileceğini belirtti. Konut sahibi ve birinci derece yakınları dışında, sadece Ticaret Bakanlığı'ndan yetki belgesi almış gayrimenkul danışmanlarının emlak portalları üzerinden ilan verebileceğini vurgulayan Taylan, Türkiye'de 69 bin yetki belgeli emlakçı olduğunu ve yıl sonuna kadar bu sayının 90 bine çıkmasının beklendiğini söyledi. Yetki belgesiz çalışan yaklaşık 20 bin emlakçının ise bu düzenlemeyle piyasadan çekileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 20 bin de yetki belgesiz çalışan emlakçı var. Bakanlık yetki belgesiyle ilgili de düzenleme yapmıştı. Söz konusu belgeyi almanın önünde staj engeli vardı. Bir sefere mahsus yıl sonuna kadar müracaat edilmesi koşuluyla staj muafiyeti getirildi. Yıl sonu itibarıyla Türkiye'de yaklaşık 90 bine yakın kayıtlı emlakçı olmasını bekliyoruz. Dolayısıyla artık kaçak dediğimiz emlakçılar piyasada olmayacak. Çünkü yetki belgesiz yayın platformları üzerinden ilan veremeyecekler. Düzenleme kayıt dışılığın önüne tamamen geçer mi bilmiyorum ama önemli olan bunu en aza indirmek."


Sosyal Medya Platformları da Denetim Altında

Sosyal medya platformlarının yaygınlaşmasıyla ilanların artık sadece emlak portalları üzerinden değil, farklı mecralardan da yayımlandığına dikkat çeken Taylan, bu platformların da Ticaret Bakanlığı tarafından denetleneceğini açıkladı. Her ilanın doğrulanmış olarak servis edilmek zorunda olacağını belirten Taylan, bu sayede tüketicileri mağdur eden ve manipülasyonlara sebep olan ilanların ortadan kalkacağını söyledi. Ayrıca, ada ve parsel bilgilerinin herkese açık olarak paylaşılmasının sektörde bazı mağduriyetlere yol açabileceğine dikkat çeken Taylan, bu konuda yetkililere gerekli bilgilendirmeyi yaptıklarını ve çalışma yapılacağını ekledi.

Bu düzenleme ile birlikte gayrimenkul sektöründe daha şeffaf ve güvenilir bir dönemin başlayacağına inandıklarını belirten Taylan, sektördeki tüm paydaşların bu düzenlemeye uyum sağlaması gerektiğini vurguladı. Ticaret Bakanlığı'nın bu alandaki çalışmalarından duydukları memnuniyeti dile getiren Taylan, "Bakanlık bu platformları da inceleyecek ve kaçak gayrimenkul ilanları verilmesinin önüne geçecek. Her ilan doğrulanmış olarak servis edilmek zorunda olacak. Böylece tüketicileri mağdur eden ve manipülasyonlara sebep olan ilanlar tamamen ortadan kalkmış olacak. Öte yandan düzenlemede ada, parsel bilgisinin emlak portalında herkese açık olmasına ilişkin bir hüküm vardı. Bu durumun sektörde faaliyet gösteren kişiler açısında bazı mağduriyetlere sebep olabileceğini yetkililere ilettik. Onlar da konuyla ilgili çalışma yapacaklarını belirttiler. Biz sektör olarak, çalışmalardan dolayı Ticaret Bakanlığına teşekkür ediyoruz." dedi.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal