Emir Sadeddin Köpek Kimdir?

Emir Sadeddin Köpek'in kim olduğu son günlerin merak edilen konularından biri oldu. Sadeddin Köpek'in ne zaman ve nasıl öldüğünü merak edenler, Sadeddin Köpek hakkında bolca araştırma yapıyor. Peki, Emir Sadeddin Köpek kimdir? Sadeddin Köpek nasıl öldü?

29.03.2018-11:39 - (Son Güncelleme: 29.03.2018-11:14) Emir Sadeddin Köpek Kimdir?

TRT 1 ekranlarında yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisinde Emir Sadettin Köpek karakterine Murat Garipağaoğlu hayat veriyor. Anadolu Selçuklu döneminde yaşamış ve devlet yönetiminde büyük söz sahibi bir isim olan Emir Sadeddin Köpek, bugünlerde vatandaşlar tarafından sıklıkla araştırılıyor. Sadeddin Köpek'in yaşamı ve ölümü hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik. İşte Emir Sadeddin Köpek hakkında merak edilen her şey haberimizde…

EMİR SADEDDİN KÖPEK KİMDİR?

Doğum tarihi ve yaşamının ilk yılları hakkında pek bilgi bulunmayan Emir Sadeddin Köpek, Anadolu Selçuklu Devleti'nde baş mimar ve önemli bir devlet adamıdır. I. Alaeddin Keykubad ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev dönemlerinde görev yapmış olup devlet yönetiminde büyük söz sahibi olmuştur.

Sadeddin Köpek’in gerçek adı, Köpek bin Muhammed'dir. ‘Sadeddin’ ise lakabıdır. Doğum tarihi, yaşamı ve ailesi hakkında çok fazla bilgi olmayan Sadeddin Köpek'in baba ve annesinin Konya'nın saygın ailelerinden olduğu ve annesinin adının Şehnaz Hanım olduğu yönünde söylentiler vardır. Selçuklu Sultanlarının hizmetine nasıl girdiği de hakkında da bilgi bulunmamaktadır.

ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ'NİN GÜÇLÜ BİR DEVLET ADAMI

I.Alaeddin Keykubad döneminde emirlik görevinde bulunmuştur. 1226 yılında I. Alaeddin Keykubad’ın Harput civarında Eyyubilerle yaptığı savaşta Selçuklu ordusunun sol kanat kuvvetlerinin komutanlığını yaptı. Beyşehir gölü yakınlarındaki Kubadabad Sarayı'nın mimarı olan Sadeddin Köpek, 1235-1236 yılları arasında Konya ve Aksaray şehirleri arasında bulunan ve günümüze kadar ulaşabilen Zazadin Hanı'nı da inşa etmiştir.

II.Gıyaseddin Keyhüsrev'in tahta çıkmasından sonra Sadettin Köpek tarafından, sultanın kardeşinin tarafını tuttuğu gerekçesiyle Anadolu'ya yerleşmiş olan Harzemşahlar'ın önemli liderlerinden Kayır Han'ını tutuklatıp, öldürtmesiyle Harzemşah beyleri Anadolu'da geçtikleri yerleri yağmalayarak Harran, Urfa, Rakka ve Suruç gibi yerleri ele geçirdi ve buralara yerleştiler.

Daha sonra devlet yönetiminde iyice güçlenen Sadeddin Köpek, kendisi için tehdit olarak gördüğü devlet adamlarını ve kişileri farklı sebeplerden öldürtmeye başladı. Atabey Şemseddîn Atunapa, Tâceddîn Pervâne, saltanat naibi Kemâleddîn Kâmyar gibi önemli isimleri öldürttü. Hüsâmeddîn Kaymerî, Celâleddîn Karatay gibi devlet adamlarını da görevlerinden uzaklaştırılmalarına neden oldu. Saltanat naibliği ve Pervanecilik görevlerine getirildi.

SADEDDİN KÖPEK'İN ÖLÜMÜ

Kendisini Selçuklu şehzadesi olarak kabul ettirmeye çalışan Köpek isyan etti. Çıkan isyanda birçok devlet adamı Saadeddin Köpek tarafından öldürtüldü. Saadeddin Köpek'in artmasından endişelenen II. Gıyaseddin Keyhüsrev, 1238 yılında Sadeddin Köpek'le birlikte Kubadabad Sarayı'na geldi. Sultan Keyhüsrev burada verdiği bir ziyafet sonrasında Hüsamettin Karaca'nın yardımıyla Sadeddin Köpek'i 1239 yılında öldürttü. Cesedi demir bir kafes içerisine konulup kale duvarına asılarak teşhir edildi.

Son Dakika Magazin Haberleri için aşağı doğru kaydırın.


YORUM YAZ..
Modal