Yeşilçamın ünlü oyuncusunun erkek olduğunu öğrenenler hayrete düştü.
Emel aydan, sinemamızda +18 ve avantür filmlerin gişeyi ele geçirdiği dönemde ünlenen isimlerden birisiydi. dönemin +18 filmlerinde en çekici kadınlardan birisi olarak, hem izleyiciyi hem de rol arkadaşlarını büyülemeyi başarmıştı. kadınlığı ona o kadar çok yakıştırıyorlardı ki; ne izleyiciler ne de rol arkadaşları bir erkek olarak doğduğunu akıllarına bile getirmiyorlardı…
Emel aydan, 1951’de erdoğan kaşif ismiyle istanbul’da dünyaya geldi ve 20’li yaşların hemen başında italya’nın başkenti olan roma’da ameliyat ile cinsiyet değiştirdi.
Daha sonra italya ve isviçre’de rita santiago ismiyle sahne almaya başladı.
Öteki sinema sitesinin bilgilerine göre, 1970’li yılların ortalarında ülkemize geri döndü ve bir yandan sahneye çıkarken bir yandan da +18 filmlerde yer almaya başladı.
+18 filmler dışında “lüküs hayat” isimli müzikal film ve “kader bu” isimli drama filminde de rol almıştır. ince sesi, kıvrımlı vücuduyla +18 film sektöründe hızla en tepeye tırmandığı süreçte onun bir trans olduğunu kimse fark etmemişti bile.
Babası hüseyin kaşif de bir yeşilçam oyuncusudur, direk dansı ustası eşi nur ay ve emel aydan ile birlikte çeşitli +18 sahne şovları hazırlamışlardır. başrolünde oynadığı en popüler +18 filmler; “babanın kızları”, "erkeğim benim”, “ye beni mahmut” ve “kayıkçının küreği”dir.
Rol arkadaşlarının bile trans olduğunu fark etmediği emel aydan, 1975 yapımı “ah nerede vah nerede” filminin çekimleri sırasında gazanfer özcan tarafından fark ediliyor.
Film çekimlerinde kendisinden çok etkilenen adnan şenses (ki gençliğindeki çapkınlığı dillere destandır) ona kur yaparken gazanfer özcan ise sürekli bir tanıdığını andırdığını düşünüyordu.
Daha sonra uzun dönem aynı sahneyi paylaştıkları hüseyin kaşif’in oğlu erdoğan’a benzediğini fark edip, yanına gidiyor ve “merhaba erdoğan, beni hatırladın mı?” diye soruyor.
Bunun üzerine emel aydan “evet” anlamına gelecek şekilde başını sallar ve gazanfer özcan kendi hatırlamasına rağmen yine de şok olur. 80 askeri darbesi ile +18 film sektörü bitince sahne çalışmalarına devam etmiş ve “türk müziğinden anılar” isimli bir longplay çıkartmıştır.
Açıkçası merak ettim ve kendime göre haklı nedenler buldum ve tabiki işin gerçeğini de en sona sakladım. ne alakası var dediğinizi duyar gibiyim. şöyle anlatayım. yeşilçam sanatçıları filmleri çekerken çok büyük sıkıntılarla bazen beş parasız şekilde çekilmiş, giyilen kostümler bazen kendi paralarıyla bazen borç harç şeklinde giyilmiştir, yani her türlü zorluğa göğüs gererek.
Çam ağaçları gibi dimdik durarak. bu yüzden yeşilçam dayanıklılığın en güzel simgesidir.
Nasıl ki çamlar yapraklarını dökmez, yıl boyu yeşil kalır yeşilçam da aynen öyleydi.
Çınar da bir çam türüdür. bu sanatçılara neden çınar dendiği şimdi daha iyi anlaşılıyor.