Emeklilik sistemi sil baştan değişiyor: Ödenen prim kadar maaş bağlanacak

Son dönemde emeklilerin en büyük sorunlarından birisi olan ‘kök maaş’ hakkındaki tartışmalara son verecek olan yeni bir düzenleme üzerinde çalışılıyor. Hükümetin hazırladığı düzenleme ile emeklilik yaşı yükseltilecek ve en düşük emekli aylığına limit gelecek. Öte yandan ödenen prim kadar maaş bağlanacak.

20.07.2024-12:14 - (Son Güncelleme: 20.07.2024-12:14) Emeklilik sistemi sil baştan değişiyor: Ödenen prim kadar maaş bağlanacak

Milyonlarca emekliyi etkileyecek yeni düzenlemede son adımlar atılıyor. AK Parti kurmayları, emeklilikte ödenen prime göre maaş ödenmesi ve kök maaş düzenlemesi konusunda kapsamlı çalışmalara başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve AK Parti'nin ekonomi kurmaylarının ortaklaşa yürüteceği bu çalışmalarla emeklilik maaş sisteminde köklü reformlar yapılacak.

Hükümet, mağduriyetleri giderecek ve adil çözümler sunacak formüller üzerinde yoğunlaşıyor. Bu kapsamda emeklilik yaşı ve sigorta süreleri yeniden belirlenecek.

Emeklilik sistemi sil baştan değişiyor: Ödenen prim kadar maaş bağlanacak

Kök maaş tartışmaları sona erecek

Akşam Gazetesi'nin haberine göre, yeni düzenlemelerle emekliler, ödedikleri prime göre maaş alacak. Kök maaşlarla ilgili de düzenlemeler yapılacak. Özellikle düşük Emekli Maaşı alan ve geçimini sadece emekli maaşıyla sağlayanlara yol, gıda, yakıt ve kira desteği gibi sosyal yardımlar sağlanacak.

En düşük emekli aylığı belirli bir limite getirilecek ve hane bazlı emekli maaşlarına destek sağlanacak. Yeni emeklilik sisteminde hedef, her 6 aylık zam döneminde seyyanen zam beklentisinin önüne geçmek. Üzerinde çalışılan formülle kök maaşın tabana yayılması planlanıyor.

Emeklilik yaşı artırılacak

Yapılacak düzenlemelerle, kadınlarda 58 olan emeklilik yaşının 60'a, erkeklerde ise 60 olan emeklilik yaşının 65'e çıkarılması üzerinde çalışılan formüller arasında. Bu düzenlemelerle emeklilik sisteminin daha sürdürülebilir ve adil hale getirilmesi hedefleniyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal