Emekliler için yeni kök maaş düzenlemesi iddiası: En düşük emekli maaşı 12 bin 500 olacak

Milyonlarca emekli için Temmuz ayında enflasyon farkı dışında herhangi bir artış yapılması beklenmiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, refah payına kapıları kapatırken kök maaş düzenlemesinin gelip gelmeyeceği sorusu ise belirsizliğini koruyor.

28.06.2024-12:27 - (Son Güncelleme: 28.06.2024-12:34) Emekliler için yeni kök maaş düzenlemesi iddiası: En düşük emekli maaşı 12 bin 500 olacak

Milyonlarca emekli, temmuz ayında maaşlarına yapılacak zam haberini beklerken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan 'refah payı olmayacak' açıklaması geldi. Eğer kök maaşları için yeni bir düzenleme yapılmazsa, 8 bin TL ve altında maaş alan emeklilerin 6 ay daha 10 bin TL almaya devam edecekleri belirtildi. Uzmanlar, kök maaşlar için yeni düzenlemelerin gerekliliği konusunda hemfikir.

Emekliler en az yüzde 25 zam bekliyor

Mynet’in yer verdiği habere göre; Temmuz'un yaklaşmasıyla birlikte SSK ve Bağkur emeklileri de yüzde 25 oranında zam bekliyorlar, bu tahminler Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'nde de destek buldu. Ancak yeni bir düzenleme gelmezse, kök maaşı 8 bin TL'nin altında olan emeklilerin 10 bin TL maaş almaya devam edeceği vurgulandı. Ülke genelinde 3 milyon 600 bin civarında kök aylığı 10 bin TL'nin altında olan emekli bulunuyor ve Hazine bu durumu en düşük emekli aylığı seviyesine tamamlıyor.

Emekliler için yeni kök maaş düzenlemesi iddiası: En düşük emekli maaşı 12 bin 500 olacak

Emeklilerin yeni maaşlarını hesaplarken kök maaşlarını da göz önünde bulundurmaları gerektiği hatırlatılırken, Bakan Işıkhan'ın açıklamasının temmuz ayı için beklentileri düşürdüğü ifade edildi. Emeklilerin zam oranı ise 3 Temmuz'da açıklanacak enflasyon rakamlarıyla netlik kazanacak ve kök maaşa yönelik düzenlemenin hayata geçip geçmeyeceği ise günler içinde belli olacak.

Yeni kök aylık düzenlemesi iddiası

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Güray Bülbül, milyonlarca emekliyi ilgilendiren kök aylıklarla ilgili olarak yapılan zam sonrası yaklaşık 3,7 milyon emeklinin kök aylık nedeniyle düşük zam alabileceği riskine dikkat çekti. Bülbül, konuyla ilgili olarak "Meclis'in açık olması nedeniyle bu konuda gelişme beklenebilir" dedi. Örneğin, kök aylığı 7 bin 500 lira olan bir emekliye yüzde 26 oranında zam yapıldığında, kişinin kök aylığının 9 bin 450 liraya çıkacağı ve ek olarak 378 TL ödemeyle birlikte maaşının 9 bin 828 TL olacağı belirtildi. 

Bülbül, "Öncelikle 10 bin TL altında aylık alanların seyyanen 10 bine tamamlanması gerekiyor. Sorunu kökten çözmek adına sonrasında enflasyon oranında zam yapılması daha doğru olacaktır. Böylece zam alamama ihtimali ortadan kalkar" şeklinde konuştu. Bülbül ayrıca, uzun vadede emekli aylık bağlama oranının artırılmasının ve 2000 sonrasına intibak getirilmesinin sorunları çözeceğine dikkat çekti.

Yaren Eryılmaz
yareneryilmaz@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal