Emekli ve memurları üzecek iddia: Seyyanen zam ve refah payı kalkacak mı?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın dün Orta Vadeli Program (OVP) hakkında yaptığı açıklamalar sonrasında enflasyonda hedefler değişti. Haliyle maaşlara yapılacak zamlarda da yeni düzenlemelerin sinyali verildi. Düzenlemelerden birisi ise emekli ve memurları oldukça üzecek türden. İşte detaylar…

06.09.2024-10:17 - (Son Güncelleme: 06.09.2024-10:17) Emekli ve memurları üzecek iddia: Seyyanen zam ve refah payı kalkacak mı?

Emekli ve memur için kötü haber gelebilir. Seyyanen zam ve refah payı düzenlemelerinin kalkması gündemde. Orta Vadeli Program'da (OVP) açıklanan yeni enflasyon tahminleriyle birlikte yıl sonu beklentisi yüzde 33'ten yüzde 41,5'e yükseltildi. Bu durum, emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranlarını da değiştirdi. Enflasyonun beklentiler doğrultusunda gerçekleşmesi halinde, memur ve memur emeklileri için Ocak 2025'te yapılacak zam oranı toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkıyla birlikte yüzde 9,3 olarak hesaplandı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için ise zam oranı yüzde 13,44 olacak.

Cevdet Yılmaz’dan Zam Mesajı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, OVP toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sağlıklı bir büyüme patikasında ilerlediğini belirterek, büyümenin nimetlerinin sosyal adalet ilkesi çerçevesinde adil bir şekilde dağıtılacağını vurguladı. 

Enflasyonun düştüğü bir ortamda kalıcı refah artışı sağlamanın mümkün olacağını dile getiren Yılmaz, aksi takdirde yapılan maaş artışlarının hızla eriyeceğini ifade etti.

Emekli ve memurları üzecek iddia: Seyyanen zam ve refah payı kalkacak mı?

Muhammet Bayram’ın Değerlendirmesi

Ekonomist Muhammet Bayram ise Mynet’e yaptığı değerlendirmede, sıkı para politikalarının uygulandığını, emeklilere sosyal destekler sunulduğunu ve ilk 6 aylık dönemde SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 24,73, memur ve memur emeklilerine ise yüzde 19,31 oranında zam yapıldığını hatırlattı. 

Ancak, yıl sonunda ek bir refah payı artışının yapılabileceğini belirterek, enflasyonda kalıcı düşüşün görülmeye başlandığını ve gelecek yıl beklenen yüzde 17'lik enflasyonun maaş erimelerini önleyeceğini ifade etti.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal