Emekli ve asgari ücretlinin gözü bu haberde: Uzman isim kritik bilgileri açıkladı ve rakam verdi

Enflasyonun artması sebebiyle asgari ücretli ve emekliler Temmuz ayında maaşlarına zam bekliyor. Emekliler kısmen de olsa bu beklentilerini karşılayacak bir ödeme alacak ancak asgari ücretliye ara zam konusunda herhangi bir gelişme yaşanmadı. Öte yandan Sosyal politika uzmanı Doç. Dr. Okan Bülbül, emekli maaşı, asgari ücret ve memur maaşı konusunda kritik bilgiler verdi. İşte ayrıntılar…

13.06.2024-16:45 - (Son Güncelleme: 13.06.2024-17:24)

Milyonlarca memur ve emekli maaşına Temmuz ayında önemli bir zam yapılması bekleniyor. Ancak maaşları henüz yılın yarısı geride kalmışken önemli ölçüde eriyen asgari ücretli de ödemelerinin iyileştirilmesini bekliyor. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Güray Bülbül, CNBC-e’ye yaptığı açıklamalarda verdi. İşte Bülbül'ün açıklamalarından öne çıkanlar:

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı nedir?

Şu an için SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 22,72 oranında bir zam yapılması kesin. Temmuz ayında bu oran kümülatif olarak yüzde 27'ye çıkacak. Bu oranın üzerine bir zam yapılması beklenmiyor. Zammın yüzde 30'a tamamlanması ise tasarruf tedbirleri politikasına aykırı olacaktır.

Emekli ve asgari ücretlinin gözü bu haberde: Uzman isim kritik bilgileri açıkladı ve rakam verdi

Memur ve memur emeklilerinin zammı ne kadar olacak?

Memur ve memur emeklileri için toplu sözleşme hükümleri geçerli. Toplamda memur zammı yüzde 21,5 civarında olacak. Emekli memurların zam oranının memurlarla eşitlenmesi beklenmiyor ancak kesin olarak yapılmayacak diye bir durum da söz konusu değil.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Kök aylık denilen bir kavram var. 3,7 milyon emeklinin kök aylığı 10 bin liranın altında. Yüzde 27 zamla bazılarının kök aylığı 10 bin liranın üzerine çıkamayabiliyor. 8 bin TL kök maaştan itibaren kök aylık 10 bin liranın üzerine çıkabiliyor. Beklenti, en düşük aylığın 12 bin veya 12 bin 500 TL civarına çekilmesi yönünde.

Temmuz ayında asgari ücret artacak mı?

Şu an için asgari ücrete ikinci bir zam yapılacağına dair net bir sinyal alınmadı. Şu anda böyle bir beklentiye girmek mümkün değil. Bayramdan sonra bu konuda bir gelişme yaşanabilir. Komisyonun göreve çağrılması durumunda asgari ücrette enflasyon karşısında ciddi bir erime olduğu ortada. Bu konuda somut bir düzenlemeye ihtiyaç var ve bayramdan sonra bu yönde bir adım atılabilir.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal