Emekli olmak isteyenlere müjde! İşe gitmeden emekli olmak mümkün! SSK,SGK ve BAĞKUR'lu olmayanlara emeklilik fırsatı!

Sosyal Güvenlik Kurumu emekli olacaklara müjdeyi verdi. Artık çalışanlar değil, işe gitmeden de emekli olmak mümkün. Hem de düşük bir prim ödeyerek. Detaylar haberimizde...

29.04.2022-15:15 - (Son Güncelleme: 29.04.2022-15:15) Emekli olmak isteyenlere müjde! İşe gitmeden emekli olmak mümkün! SSK,SGK ve BAĞKUR'lu olmayanlara emeklilik fırsatı!

Sigorta kapsamıyla sağlık imkanlarından yararlanmak ve emekli olmak isteyen vatandaşlar için SGK art arda açıklamalar yapmaya devam ediyor. Yeni dönemde ayda sadece 1.444 TL prim ödeyerek 5.400 prim gününü dolduran herkes emekli olacak. Sigorta başlangıcından sonra 63 yaşını doldurma şartı var. Bunun dışındaki tek şart Türkiye'de yaşamına devam ettirmesi gerekiyor. Hali hazırda çalışan işçiler herhangi bir sigorta kolunda devam ediyor ise bu fırsattan yararlanamayacak. Kadınlar ve erkekler için yaş biraz değişiklik gösteriyor. İşe gitmeden emekli olma fırsatı vatandaşları sevindirdi. En çok araştırılan haber oldu. Bunun yanı sıra erken emeklilik fırsatıd da doğuyor. Peki bu fırsattan yararlanabilmek için şartlar neler?  Yaş sınırı nedir ? Prim günü ne kadar?  Sorularınızın cevabını sizler için haberimizde derledik. İşte detaylar...
emekli olmak isteyenlere müjde

Part time çalışanlarda kapsamda

Bir iş yerinde part time çalışan yada 1 aydan az çalışmış sigortalılar bu fırsattan yararlanabilecek. SGK 'nın sunduğu bu imkan emekli olmak isteyenleri işe gitmeden emekli edecek. Sadece düşük bir prim gün sayısı ile emekli olabilecekler

Fakat erken emekli olmak isteyen vatandaşların hiçbir şekilde SGK'ya prim borcu bulunmaması gerekiyor. Sigortası olmayan fakat sağlık sektöründen yararlanabilmeleri için yapılan GSS borçları varsa engel olabiliyor.

5.400 prim günü ile emekli olun!

İsteğe bağlı sigorta kapsamında 1.444 TL prim vererek, 5400 prim günü yaklaşık 15 sene içinde emekli olmak isteyenler erken emeklilik fırsatından da yararlanabiliyor. Erkeklerin askerlik, Kadınların ise doğum yaptığında erken emeklilik fırsatı veriyor. Kadınlar 6 yıl erken emekli olabiliyor. Erkeklerde askerlik nedeni ile 2 yıl erken emeklilik fırsatı veriliyor.

Emekli olma şartları nelerdir?

Emekli olabilmek için gerekli şartların sağlanması gerekiyor. Belli bir süre sigortalı olmak SGK priminin ödenmiş olması ve yaşı doldurmuş olması gerekiyor Eğer bu şarttan bir tanesi bile olmazsa emekli olamıyor.

Kadınlarda emeklilik şartları

Belli bir süre sigortalı olup, primlerini aksatmadan ödeyen ve yaş sınırını tamamlayan kadın çalışanlar, erkek çalışanlara göre onlardan daha az prim ödeyerek erken emekli olabiliyorlar.

SGK'da kadın çalışanların emeklilik yaşı ilk sigorta girişinin tarihine göre değişiklik gösterebilir. 01.05.2008 tarihinden sigorta başlamış işte 58 yaşında 7200 gün sınırını tamamlıyorsanız emekli olabiliyorsunuz.

Erkeklerde emeklilik şartları

Sigorta başlangıcı 08.09.1976 dan önce olan erken çalışanların 55 yaşını doldurması ve çalışma gününün en az 5000 gün olması gerekiyor. Yada 55 yaşını doldurmamış olsa bile 25 yıl sigortası yatmışsa tüm primleri ödenmiş ise emekli olabiliyor.

Sigorta başlangıcı 08.09.1999 ile 60 yaşını doldurması ve 7000 iş günü çalışmış olması gerekiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal