Emekli maaşını yüksek almak isteyenler dikkat: Yüzde 30-35 arası fark oluşabilir

Emekli maaşına yapılan zamlar sonrasında emekli olmanın arifesinde olan vatandaşlar maaş hesaplamalarına girişti. Şartları yerine getirenler ise ‘Emekli maaşı nasıl yüksek alınır?’ gibi soruların yanıtını merak ediyor. İşte detaylar…

10.08.2024-10:28 - (Son Güncelleme: 10.08.2024-10:28) Emekli maaşını yüksek almak isteyenler dikkat: Yüzde 30-35 arası fark oluşabilir

Emekli olmaya hazırlananlar maaş hesaplamalarına başladı. Emeklilik planlaması yapan birçok kişi, "Bu ay mı emekli olmalıyım yoksa gelecek ay mı?", "2024 yerine 2025'te emekli olsam maaşım daha yüksek olur mu?" gibi soruların yanıtlarını arıyor. Özellikle 2024 yılı, yüksek enflasyonun etkisiyle dikkat çekiyor. Yıl sonuna doğru enflasyonun %40 civarında gerilemesi beklenirken, bu durum emeklilik kararlarını da etkileyebilir.

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, bu konuda milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, emekli maaşlarının enflasyon (TÜFE) ve ülkenin gelişme hızı gibi faktörlerle belirlendiğini vurguluyor. Yılmaz'a göre, emeklilik maaşlarının belirlenmesinde en önemli unsurlardan biri enflasyon oranları ve bu oranlara bağlı olarak yapılan maaş güncellemeleri.

Emekli maaşını yüksek almak isteyenler dikkat: Yüzde 30-35 arası fark oluşabilir

2024’te emekli olmak 2025’te olmaya göre daha avantajlı

Milliyet’in yer verdiği habere göre; Yılmaz, 2024 yılında yüksek seyreden enflasyon nedeniyle maaş bağlama oranlarının daha yüksek olacağını, bu nedenle 2025'e kıyasla 2024 yılında emekli olmanın daha avantajlı olabileceğini belirtiyor. Enflasyonun düşmesi hedeflenen 2025 yılında, emekli maaşlarının %30-35 oranında daha düşük olabileceği öngörülüyor. Örneğin, 2024'te emekli olan bir kişinin 20 bin lira Emekli Maaşı alması beklenirken, 2025'te emekli olması durumunda bu maaşın 14 bin 500 liraya düşebileceği ifade ediliyor.

Emekli maaşı nasıl artırılır?

Emekli maaşını artırmak için yapılabilecek birkaç şey bulunuyor. Bunlar arasında, asgari ücretin üzerinde maaş almak, erkeklerde askerlik, kadınlarda doğum borçlanması yapmak ve bu borçlanmaları yüksek rakamdan yatırmak yer alıyor. Ayrıca, kısmi süreli işlerde çalışmak, sigorta primini artıracak ek ödemeler yapmak da maaşı yükseltebilir. Ancak, bu gibi adımlar atmadan önce bir uzmana danışmak önem taşıyor.

Düşük prim maaşı etkileyebilir

Düşük prim ödeyerek emekli olmayı planlayanlar için, asgari ücret üzerinden maaş almanın emekli maaşını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuluyor. Özellikle 2008 sonrası çalışma süresi için düşük prim ödeyenlerin emekli maaşı, daha uzun süre çalıştıkça daha da düşebilir.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal