Emekli maaşı ne kadar olacak, ne zaman yatar 2025? Emekli maaşı zammı hesaplama

Milyonlarca vatandaşın emekli maaşına gelmesi beklenen zammın yüzde kaç olacağı sorusunun yanıtı geçen her ayla beraber daha da netleşiyor. 2025 yılının ilk ayından itibaren hesaplara yatırılacak olan emekli maaşının hesaplamalarına başlayan emekliler arama motorlarından son dakika gelişmelerini de takip ediyor. İşte ayrıntılar…

12.09.2024-13:09 - (Son Güncelleme: 12.09.2024-13:10) Emekli maaşı ne kadar olacak, ne zaman yatar 2025? Emekli maaşı zammı hesaplama

Emekli Maaşı zammı için tüm gözler Ocak ayına çevrildi. Enflasyon oranlarına göre şekillenen zam oranının 2025 yılında ne kadar olacağı sorusu geçim sıkıntısı çeken milyonlarca emeklinin gündemini meşgul ediyor. Hükümetin en düşük emekli maaşı ve diğer emekli maaşı zamları için çalışmalara başladığı belirtilirken Emekli maaşı ne kadar olacak, zamlı emekli maaşı ne zaman yatar 2025 gibi sorular internetten sorgulanıyor.

Emekli maaşı ne kadar olacak?

Türkiye’de emekli vatandaşların geçim sıkıntısı, enflasyon oranlarının yükselmesiyle daha da derinleşiyor ve Ocak 2025’te yapılacak maaş zammı beklentileri merakla bekleniyor. Emekli maaşları, her yılın ilk ve ikinci yarısında açıklanan enflasyon oranlarına göre yeniden düzenleniyor. 2024 yılının ilk altı ayında enflasyon oranı yüzde 24,73 olarak belirlenmiş ve bu oran, emekli maaşlarına yapılan zammı da aynı seviyede etkilemişti. 

Emekli maaşı ne kadar olacak, ne zaman yatar 2025? Emekli maaşı zammı hesaplama

Temmuz ve Ağustos aylarında ise enflasyon oranlarının artması, ikinci altı aylık dönemde maaş zammı farkını yüzde 5,70 olarak belirlemişti. 2024 yılının sonuna dair enflasyon beklentileri çeşitli anketlerde farklı oranlar gösteriyor. Reuters, yıl sonu enflasyonunun yüzde 42,95 olacağını ve buna bağlı olarak maaş zammının yüzde 14,56 seviyelerinde gerçekleşeceğini öngörüyor. 

Emekli maaş hesaplama 2025

AA Finans’ın anketine göre ise enflasyon oranının yüzde 42,84 olarak gerçekleşmesi durumunda maaş zammı yüzde 14,5 olacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak belirleyerek maaş zammının yüzde 10,6 civarında olacağını öngörüyor. Ayrıca, piyasa katılımcılarının anket sonuçlarına göre, enflasyon oranının yüzde 43,31 olması durumunda maaş zammının yüzde 14,9 seviyelerine çıkabileceği belirtiliyor. 

J.P. Morgan’ın tahmini ise enflasyonun yüzde 42,5 olacağı yönünde ve bu durumda maaş zammı yüzde 14,2 olarak hesaplanıyor. Temmuz ayında emekli maaşlarına refah payı eklenmemişti, sadece taban maaşı 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye yükseltilmişti. Ancak, kök aylıkları düşük olan emekliler bu artışlardan yeterince faydalanamıyor ve Ocak ayında kök aylıkların ne kadar artacağına dair bilgi ise henüz netlik kazanmış değil.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal