Elektronik sigara neredeyse can alıyordu. ABD’nin Wisconsin eyaletinde yaşayan 20 yaşındaki Karlee Ozkurt, 5 yıl boyunca elektronik sigara kullanıyordu. Bu süreçte sağ akciğeri iki kez sönen genç kızın akciğerlerinde kalıcı hasar olduğunu dile getirdi. Bu korkutucu durum sonrasında elektronik sigara, günün en çok araştırılan konuları arasında yer aldı. Peki Elektronik sigara zararları neler? Türkiye’de elektronik sigara yasak mı?
Elektronik sigara nedir?
Elektronik sigara, geleneksel tütün içeren sigaraların yerine kullanılan, genellikle buharlaştırılarak solunan bir tür alternatif sigara ürünüdür. Günümüzde sigara kullanıcıları arasında popülerlik kazanan elektronik sigaralar, içerdikleri sıvıyı ısıtarak buharlaştırarak nikotin alımını sağlarlar.
Elektronik sigaralar, genellikle buharlaştırıcı bir cihaz olan bir batarya, buharlaştırma odası ve içerisinde nikotin bulunan sıvı formundaki bir dolum tankından oluşur. Bu cihazlar, geleneksel sigaralara kıyasla daha az zararlı olduğu düşünülen bir alternatif olarak lanse edilirler.
Elektronik sigara zararları neler?
Ancak, elektronik sigaraların sağlık üzerindeki etkileri konusunda hala tartışmalar devam etmektedir. Bazı araştırmalar, elektronik sigaraların da solunum sistemi ve kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini göstermektedir.
Elektronik sigaraların kullanımıyla ilgili yasal düzenlemeler de ülkeden ülkeye değişmektedir. Bazı ülkelerde elektronik sigaraların satışı ve kullanımı belirli yaş sınırlamalarına tabi tutulurken, bazı ülkelerde ise tamamen yasaklanmıştır.
Elektronik sigara Türkiye’de yasak mı?
Son üç yılda altı ülke elektronik sigara satışını tamamen yasaklamak için adımlar atmıştır. Bu ülkeler arasında Cabo Verde, Laos, Nikaragua, Norveç, Türkiye ve Vanuatu bulunmaktadır.
Türkiye'de, elektronik sigara ithalatı, satışı ve dağıtımı yasaklanmıştır. Geçtiğimiz yılın sonlarında doğru Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, elektronik sigara şirketleri hakkında, "Halkımızı zehirleyerek zengin oluyorlar, buna izin vermeyeceğiz." sözlerine yer vermişti.