Elektronik Sigara Nedir? Tütünü Bırakmak İçin Bir Çözüm müdür?

Sigaraya yapılan zamlarla birlikte son zamanlarda kullanımı daha da artan elektronik sigara zararlı mı? Peki, elektronik sigara nedir? Elektronik sigara normal sigaraya göre zararlı mı? Elektronik sigara hakkında merak edilenleri sizin için bir araya getirdik…

24.02.2020-10:32 - (Son Güncelleme: 24.02.2020-10:06) Elektronik Sigara Nedir? Tütünü Bırakmak İçin Bir Çözüm müdür?

Denetimsiz bir şekilde üretilen elektronik sigaralar halk sağlığını olumsuz anlamda etkiliyor. Göğüs Hastalıkları hekimi Uzm. Dr. Evren TOPRAK, elektronik sigaralar hakkında merak edilen soruları cevapladı. İşte detaylar…

ELEKTRONİK SİGARA NEDİR?

E-sigara, içinde belirli konsantrasyonda nikotin içeren solüsyonu, pil gücü ile ateş olmadan, ısı vererek nikotin içeriğini buhar haline getiren cihazdır. Likit olarak propilen glikol veya gliserol kullanılır. İlk olarak 2003'de Çin'de üretilmiştir. Amerika ve Avrupa'da 2006'dan itibaren kullanılmaya başlanmıştır.

ELEKTRONİK SİGARA GÜVENİLİR Mİ? ZARARLARI NELERDİR?

E-sigara aslında çok tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Cihazda kullanılan piller cep telefonlarında kullanılan bataryalar ile benzerlik göstermektedir. Bu nedenle aşırı ısınma ve cihazın infilak etmesi gibi sonuçlar oluşabilmektedir. Daha önce hiç sigara kullanmayan kişilerin sigaraya başladığı hatta bu cihazlarla uyuşturucu maddeler kullanıldığı bildirilmiştir.

Likit içerisinde yer alan nikotin, bağımlılık yapıcı etkisiyle tiryakilerin en büyük düşmanı olmakla beraber, adrenalin salınıma yol açıp insülin direncini arttırarak, erken dönemlerde kalp problemleri yaşamaya neden olabilmektedir. Bu sorunların kısa süreli e-sigara kullanımında sigara içimine göre daha az olduğu saptanmakla beraber etkileri kullanılan nikotin dozuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Bu tür ürünleri kullanan kişiler, genellikle sigarada yer alan çeşitli zararlı maddelerin kullandıkları likitlerde olmadığını belirtmektedirler. Fakat buhar ve tat üretmek için likitlerde kullanılan petrol ve kimyevi maddeler bu anlamda çok da masum değildir. E-sigara buharı, nikotin bileşimini çözmek için kullanılan likit propilen glikol veya gliserol maddelerinin ısınması ile oluşan indirgenmiş zararlı maddeleri de içermektedir. Bunlar düşük düzeylerde propilen oksid, akrolein, formaldehit, asetaldehit, toluene, xylene, benzen, butanit, ultrafin nanopartikülleri gibi sigara yakılması ile de oluşan zararlı maddelerdir. Bu zararlı maddelerin miktarı sigaradakinden daha az olmakla beraber, uzun dönemdeki etkileri tam olarak bilinmemektedir. Sigara ile beraber, e-sigara kullanımı nikotinin toksik etkilerini arttırmaktadır.

ELEKTRONİK SİGARA, SİGARAYI BIRAKMADA İŞE YARAR MI?

Yapılan bazı çalışmalar e-sigara kullanımının sigara bırakma oranlarını arttırdığını göstermekle birlikte, birçok çalışmada anlamlı fark saptanamamıştır. Her ne kadar e-sigarada tütün kullanılmasa da 2016 Mayıs ayından itibaren Amerika gıda ve ilaç araştırmaları bürosu FDA e-sigarayı bir tütün ürünü olarak kabul etmiş ve Amerikan sağlık bakanlığı zararlı etkilerini de öne sürerek bu ürünle sigaranın bırakılmasının mümkün olamayacağını bildirmiştir.

SİGARAYA GÖRE DAHA MI AZ ZARALIDIR?

E-sigara ile ilgili yapılan araştırmaların sonuçlarında sigara ile birlikte e-sigara kullanımının hem kişinin hem de toplumun sağlığını olumsuz etkilediği gösterilmiştir. Fakat e-sigaranın tek başına yaptığı etkilerin kesin olarak belirtilmesi için en az 20 senelik bir zamanın geçmesi ve daha sonra bulguların değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle kesin bir şey söylemek mümkün olmamakla beraber şimdiye kadar yapılan çalışmaların sonucuna bakıldığında zararlı etkilerin sigaradan çok da farklı olmadığı, sigaraya başlama riskini arttırdığı ve sigara ile birlikte kullanıldığında hastalıkların gelişme riskini arttırdığını söylemek mümkün. Bu özelliklerden ötürü e-sigara asla bir sigara bırakma yöntemi olarak kullanılamaz.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal