Elektrikli araç alacaklar dikkat: İthalat düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlandı

Geçtiğimiz yıl uygulanan elektrikli araç ithalatının kapsamının genişletildiğine dair karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre 7 bölgede 20 servis açma şartı artık şarj edilebilir hibrit otomobiller için de geçerli olacak. İşte detaylar…

20.09.2024-09:42 - (Son Güncelleme: 20.09.2024-09:42) Elektrikli araç alacaklar dikkat: İthalat düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlandı

Elektrikli araçlarda yeni dönemi başlatacak düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle elektrikli araçların ithalatına ilişkin tebliğde önemli değişiklikler yapıldı. "Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ", "Bazı Elektrikli ve Haricen Şarj Edilebilir Hibrit Araçların İthaline İlişkin Tebliğ" olarak yeniden adlandırıldı.

Şarj Edilebilir Hibrit Araçlara da Yetkili Servis Zorunluluğu

Geçtiğimiz yılın sonunda sadece elektrikli araçlar için getirilen yetkili servis zorunluluğu, yeni düzenlemeyle şarj edilebilir hibrit araçları da kapsayacak şekilde genişletildi. Bu kapsamda, ithalat izni alabilmek için ithalatçıların araçların satış sonrası montaj, bakım ve onarım hizmetleri için Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde en az 20 yetkili servis istasyonu kurması gerekiyor. Bu servislerin Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belgelendirilmesi zorunlu olacak.

Elektrikli araç alacaklar dikkat: İthalat düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlandı

Servis Personeli İçin Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu

Düzenlemeye göre, elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların bakım ve onarımından sorumlu olacak kişilerin, TSE veya Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen, münhasıran elektrikli veya hibrit araç bakım ve onarımına ilişkin bir yeterlilik belgesine sahip olmaları gerekecek.

Tip Onayı Olmayan Araçlara Muafiyet Belgesi Şartı

Tip onayına tabi olmayan elektrikli veya haricen şarj edilebilir hibrit araçların ithalatında ise TSE tarafından düzenlenen muafiyet veya kapsam dışı yazısı gümrük idareleri tarafından talep edilecek. Bu belgeye sahip olmayan araçların ithalatı gerçekleştirilemeyecek.

Yeni Tebliğ 30 Gün Sonra Yürürlüğe Girecek

Bu yeni düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 30 gün sonra yürürlüğe girecek. Bu gelişme, elektrikli ve hibrit araç ithalatçılarının uyması gereken yeni kuralları belirlerken, sektörde önemli değişiklikler yaratacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal