Elektrik faturalarında yeni düzenleme: Düzenli ödeme yapanlar yararlanacak

EPDK tarafından hazırlanan taslağa göre elektrik faturalarını düzenli ödeyen hanelerden yeni yapacakları sözleşmelerde yer alan güvence bedeli tahsil edilmeyecek. İşte detaylar…

11.07.2024-16:54 - (Son Güncelleme: 11.07.2024-16:54) Elektrik faturalarında yeni düzenleme: Düzenli ödeme yapanlar yararlanacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından elektrik faturalarını önemli ölçüde etkileyecek olan yeni bir düzenleme hayata geçirilmek üzere. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nde yapılması planlanan değişiklikleri içeren taslağı, resmi internet sitesinde kamuoyunun görüşüne sundu. Önümüzdeki 15 gün boyunca ilgili kurumlardan ve sektörden gelecek geri bildirimler toplanarak, gerekli görülen düzenlemeler yapılacak ve Kurul nihai kararını verecek.

Düzenli ödeme yapanlara güvence bedeli muafı

İnternethaber’in yer verdiği habere göre; Taslakta öne çıkan düzenlemeler arasında, fatura ödemelerini düzenli yapan mesken abonelerinden yeni sözleşmelerde güvence bedeli alınmaması planlanıyor. Mevcut uygulamada, mesken abonelerinden 680-1135 lira arasında güvence bedeli talep ediliyor. Borç nedeniyle sözleşmesi iptal edilen aboneler ise yeni abonelikte yüzde 50 daha fazla güvence bedeli ödüyor.

Elektrik faturalarında yeni düzenleme: Düzenli ödeme yapanlar yararlanacak (EPDK Açıkladı: Elektrik Faturalarında Yeni Düzenleme)

Yabancı uyruklu tüketicilerin aboneliklerini sonlandırmadan kullanım yerini terk etmeleri, yasal takibe konu borç tutarını artırıyor. EPDK, bu sorunu çözmek amacıyla, yabancı uyruklu tüketicilerin ilk abonelik işlemlerinde mevcut güvence bedelini yüzde 50 artırmayı planlıyor. Fatura ödemelerini 24 ay boyunca düzenli yapan yabancı uyruklu mesken aboneleri, sonraki aboneliklerinde güvence bedeli ödemeyecek.

Sözleşmenin tamamı dijital ortamda

Taslak, sektörün dijitalleşen dünyaya uyum sağlaması adına da önemli adımlar içeriyor. Yüz yüze yapılan ve çok sayıda sayfa içeren perakende satış sözleşmeleri yerine, özet niteliğinde bir sayfa abonenin imzasına sunulacak ve sözleşmenin tamamı dijital ortamda iletilecek. Ayrıca, sonlandırılan perakende satış sözleşmeleri kapsamında talep edilmeyen ve iadesi yapılamayan güvence bedeli, hak sahibine ulaştırılacak. Ulaşılamayan durumlarda, bu tutar tüm tüketicilere tarife indirimi olarak yansıtılacak.

Kaçak elektrik kullanımına karşı da yeni tedbirler getiriliyor. Kaçak elektrik kullanımına yönelik ceza katsayısı artırılacak ve kaçak kullanımı tespit edilen kişiler daha yüksek cezalar ödeyecek. Yüksek kaçak oranlı bölgelerde, kaçak miktarın tespiti ve önlenmesi için teknolojik imkanlar ve veri kullanımı artırılacak. Kaçak elektrik borçlarına dair yasal takip işlemleri, borç sahibine bildirim yapılmadan başlatılmayacak. Öncelikle yüksek ceza katsayılı kaçak tüketim faturası düzenlenecek ve bu faturanın ödenmemesi halinde dağıtım şirketi bildirim yaparak icra yoluna gidecek.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal