Elektrik aboneliklerinde yeni dönem başlıyor: Tüm haneleri ilgilendiriyor

Milyonlarca elektrik abonesi olan vatandaşı ilgilendiren yeni düzenlemenin detayları belli oldu. Detaylar haberimizde…

20.06.2024-12:56 - (Son Güncelleme: 20.06.2024-13:22) Elektrik aboneliklerinde yeni dönem başlıyor: Tüm haneleri ilgilendiriyor

1 Ocak 2024 tarihinde başlayan yeni sistemle birlikte, evlerde elektrik aboneliği işlemleri artık kolaylıkla cep telefonundan yapılabiliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) girişimiyle hayata geçirilen bu projede, Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) ile Türkiye genelindeki elektrik sayaçları akıllı hale getirilmiş durumda.

MASS uygulaması geliyor

MASS sistemi, akıllı elektrik sayaçları aracılığıyla gerçekleştirilen iki yönlü iletişim sayesinde elektrik tüketim verilerinin doğrulanmasını ve saklanmasını sağlıyor. Bu sistem, modemler, merkezi haberleşme yazılımları, haberleşme protokolleri, veri yoğunlaştırıcılar ve kullanıcı dostu mobil uygulamalardan oluşuyor.

Elektrik dağıtım şirketlerinin, MASS kapsamına alınan sayaçlarına dair tüm işlemleri ve bakımları yapma yükümlülüğü bulunuyor. Ancak uygulama ile ilgili az bilinen bir detay da ortaya çıktı.

Elektrik aboneliklerinde yeni dönem başlıyor: Tüm haneleri ilgilendiriyor

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ), akıllı sayaçların geçmişe dönük verilerini de içerecek şekilde takip edilmesini sağlayacak bir mobil uygulamayı 1 Temmuz 2024 tarihine kadar geliştirecek. Elektrik dağıtım şirketleri ise bu uygulama için gerekli veri altyapısını aynı tarihe kadar EPİAŞ'a sağlamakla yükümlü.

Yılbaşına kadar değiştirilmesi gerekiyor

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), 1 Ocak 2025 tarihine kadar Merkezi Haberleşme Yazılımı Teknik Şartnamesi'ni yayımlayacak ve dağıtım şirketleri de bu şartnamelere uygun şekilde 1 Nisan 2025 tarihine kadar Merkezi Haberleşme Yazılımını kuracak ve 1 Ağustos 2025 tarihine kadar uzaktan sayaç okumalarını sağlayacaklar.

Ayrıca, dağıtım şirketleri tarafından 1 Haziran 2025 tarihinden itibaren tedarik edilecek tüm akıllı sayaçlar, modemler, merkezi haberleşme yazılımları ve veri yoğunlaştırıcılar birlikte çalışabilirlik ilkesine uygun olacak şekilde seçilmelidir.

Yaren Eryılmaz
yareneryilmaz@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal